Kinderen op vetarm dieet gezet

Te veel hameren op gezond eten kan ook een averechts effect hebben. In het Algemeen Dagblad waarschuwt een consultatiearts vanochtend voor het te mager worden van kinderen doordat ze op een vetarm dieet gezet worden.

Nu valt het met die magere kinderen denk ik wel mee. Maar zorgelijk is het wel dat we door al die waarschuwingen voor te vet, te zout, te calorierijk bijna niets meer durven eten.

En daarmee ook onze kinderen, die in de groei zijn en dus zeker bepaalde stoffen zoals vetten nodig hebben, schaden.

Volgens Elise Buiting, voorzitter van de Artsenvereniging Jeugdgezondheidszorg, waar de consultatieartsen onder vallen, zijn veel ouders bang dat hun kinderen te dik worden en geven ze hen daarom te weinig eten of te vaak caloriearme en light producten.

En dat terwijl kinderen onder de 6 jaar voldoende vetten nodig hebben, onder meer voor de ontwikkeling van de hersenen.

Uit een recent onderzoek van TNO in opdracht van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) naar het eetpatroon van bijna 1300 kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar, bleek al dat het smeergedrag van jonge kinderen beter kan.

Bijna 15% van alle kinderen tot en met 6 jaar besmeert het brood niet met halvarine of margarine. 66,6% doet dat soms en slechts 18,7% besmeert het brood altijd.

Halvarine of margarine – bronnen van de essentiële vetzuren linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3) – op de boterham zijn belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Uit het onderzoek bleek dat peuters en kleuters die hun boterhammen besmeren met halvarine of margarine de aanbevelingen voor vitamine D meestal wel halen. Maar kinderen die dat niet doen, zouden een vitamine-D supplement moeten gebruiken.

Lees ook:Te weinig peuters krijgen boter op hun boterham
Lees ook:Boter op élke boterham
Lees ook:Margarine op je brood verlaagt cholesterol
Lees ook:omega-6-vetzuur niet zo gezond?
Lees ook:Peuters hebben meer gezonde vetten nodig

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kinderen op vetarm dieet gezet

  1. Suus

    Dan is de eerste stap de voorlichting bij het consultatiebureau verbeteren. Mijn zoon was acht pond bij de geboorte (kerngezond) en heeft tot nu toe, nu hij bijna vier is, altijd nog bovenin de groeicurve gezeten qua lengte en gewicht. Hoe vaak ik wel niet van de artsen en erpleegkundigen van het consultatiebureau te horen kreeg dat het mannetje wel erg aan de zware kant was en wat ik hem te eten gaf! Maar toen ik de groeicurve liet zien aan een kinderarts zei deze dat het samen gezien hij precies het juiste gewicht had voor zijn lengte! Ik heb me hierdoor heel erg lang onzeker gevoeld over mijn eigen kind en kwaliteiten als ouder. Gelukkig is een bezoek aan het consultatiebureau optioneel. Bij mijn tweede ga ik alleen nog voor de inentingen en laat ik de rest voor wat het is, zolang de informatieverstrekking niet verbeterd is.

      /   Reply  / 
  2. Anna

    Elke dag krijg je weer nieuwe adviezen in de media over wat gezond en ongezond is.
    En vaak tegenstrijdige.
    Je ziet door de bomen het bos niet meer.
    Het gevolg is dat de mensen zich heel onzeker gaan voelen.
    Maar als je je gezond verstand gebruikt kom je al een heel eind.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>