Eerste Nederlandse kraker promoveert


De meeste bijwerkingen van chiropractie zijn onschuldig en van tijdelijke aard. Dat stelt Sidney Rubinstein, de vandaag als eerste chiropractor promoveert aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Een chiropractor – in de volksmond ook wel een bottenkraker genoemd – wordt vaak ingezet bij nekklachten. Chiropractie valt in Nederland onder de niet-reguliere geneeswijzen, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, Engeland en Denemarken waar het een universitaire studie is.

Er is wetenschappelijk bewijs dat chiropractie effectief is bij nekklachten, maar het is ook bekend dat de methode vaak bijwerkingen geeft.

Rubinstein claimt de eerste te zijn die de bijwerkingen heeft onderzocht. Hij volgde een jaar lang ruim 500 patiënten.

Zijn conclusie: de meeste patiënten hadden baat bij chiropractische manipulatie en de bijwerkingen – hoofdpijn, duizeligheid – waren kortstondig en onschuldig. De studie kende geen enkel geval van ernstige bijwerkingen.

Bron: vumc.nl

Lees ook:Snel en gemakkelijk een chiropractor vinden
Lees ook:Gratis app ter bestrijding van nek- en rugklachten
Lees ook:Griepvaccin had nauwelijks bijwerkingen
Lees ook:Kwart van gevaccineerden heeft last van Mexicaanse griepprik
Lees ook:‘Alternatieve behandeling kunnen levensgevaarlijk zijn’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>