Migrainemythes ontmaskerd

Migraine
wordt niet veroorzaakt door stress. En in tegenstelling tot wat dokters en
patiënten al bijna 100 jaar lang denken, ontstaat migrainehoofdpijn niet door
verwijding van bloedvaten in het hoofd. Dat ontdekte Guus Schoonman, arts en
onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die vandaag
promoveerde.

Dat
migraine niet ontstaat door een vaatverwijding van de bloedvaten is een
belangrijke ontdekking. De huidige medicijnen tegen migraine, triptanen, vernauwen
de bloedvaten waardoor ze gevaarlijk kunnen zijn voor patiënten die ook last
hebben van een vernauwing van hart- of andere bloedvaten.

Dankzij
Schoonmans onderzoek is nu bekend dat toekomstige migrainemedicijnen geen
vaatvernauwend effect meer hoeven te hebben. Daardoor zijn ze veiliger.

Ook
het door vele patiënten en dokters genoemde verband tussen stress en migraine
staat op losse schroeven. Zevenentwintig patiënten werden gedurende enkele
weken vervolgd totdat een migraineaanval optrad.

Dagelijks
werden stresshormonen en de bloeddruk gemeten. Ook werd er een dagboek bij
gehouden. Er bleek geen verband te zijn met het optreden van een aanval, ook
niet bij patiënten die vooraf hadden aangegeven dat stress bij hen
migraineaanvallen uitlokt.

Eén
op de tien Nederlanders heeft geregeld migraineaanvallen. De hoofdpijn kan dan
gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.

Bron: lumc.nl

Lees ook:Helpt botox tegen migraine?
Lees ook:Migrainepatiënten hebben baat bij botox
Lees ook:Vroeggeboorte door stress vóór conceptie
Lees ook:Effectieve pijnstilling voor vrouwen met menstruele migraine
Lees ook:Binnenkort: Migraineweek

22 Reacties // Reageer

22 thoughts on “Migrainemythes ontmaskerd

  1. LibertasSimplex

    “Dat migraine niet ontstaat door een vaatvernauwing”
    Door een vaatverwijding niet. Klein verschil in formuleren, enorme differende for mankind.

      /   Reply  / 
  2. LibertasSimplex

    Kijk en dit is nou een spelfout. “Differende” moet “difference” zijn.
    Niks belangrijks. Maar doe dat in het stuk eens ff aanpassen.

      /   Reply  / 
  3. Jan

    Dat is wat je noemt Hollandse zeikerigheid.

      /   Reply  / 
  4. Hetty

    Wat is dit voor een onderzoek? 27 mensen, enkele weken? Lijkt me echt te weinig en te kort. Ik ben 48 jaar en heb al mijn hele leven migraine, zit in de familie. Ik weet voor 100% zeker dat stress een hele grote factor is voor het ontstaan van deze vreselijke pijnen. Oké, dat van die vaatverwijding geloof ik wel, die medicijnen helpen inderdaad niet, maar dat stress geen veroorzaker is van migraine is absoluut niet waar. Was het maar zo!

      /   Reply  / 
  5. Liesbeth

    Migraine is volgens mij puur hormonaal. Ik heb er helaas ook al m’n hele leven last van (41 jaar). Elke maand is het prijs. Ik kan er de klok op gelijk zetten. Exact een week nadat ik ongesteld ben geworden krijg ik een aanval. Een kleine ramp want ik ben gemiddeld per maand daardoor 1,5 tot 2 dagen uitgeschakeld. Anderhalf jaar heb ik er geen last van gehad: toen ik zwanger was en tijdens het ontzwangeren. De oorzaak: zwangerschapshormonen brengen de boel blijkbaar in evenwicht. Stop dat in een pilletje en het is volgens mij opgelost. Geen centje pijn meer ..

      /   Reply  / 
  6. chris

    een leuk gegeven dat ik zelf al lang wist, ben er inmiddels ook volledig vanaf sinds een jaar of 15. heb het vanaf mijn 8e gehad (ben nu 38) met grote regelmaat. maar als het niet door het een of het ander komt waardoor dan wel. beetje jammer dat het artikel dat niet vermeldt of heben de onderzoekers dat dan toch nog niet ontmaskerd. bij een ontmaskering moet ik denken aan iets dat bloot gelegd wordt dus met andere woorden even concreet dan waar het wel door komt beste onderzoekers. een tip: een goede shiatsu behandelaar helpt je ervan af zo is mijn ervaring

      /   Reply  / 
  7. Sonja

    Oeps, tikfout. is al aangepast!

      /   Reply  / 
  8. Marc Wentink

    Ik heb niet zo vaak migraine, maar als ik het heb, is het altijd na een periode van stress en vermoeidheid. Net zo een raar onderzoek als dat RSI niet van computergebruik zou komen. Volgens mij heb je dan je meet methode niet goed gedefinieerd, en ik heb ook het vermoeden dat sommigen graag ‘naar een bepaalde conclusie toe meten’: mensen die ziek zijn van hum werk of stress, zijn aanstellers.

      /   Reply  / 
  9. Pien

    Net als Liesbeth ben ik ervan overtuigd dat migraine bij vrouwen kan samenhangen met hormonen. Iedere maand lag ik twee dagen met de deuren en gordijnen dicht, afgesloten voor licht, geluid en geurtjes in bed, tot niets in staat. Tot ik, hoera, in de overgang kwam en ik me ineens realiseerde dat ik geen migraine meer had. Dat is nu zo’n 8 jaar geleden en tot op de dag van vandaag, ik durf het bijna niet hardop te zeggen, heb ik er nooooooit meer last van gehad. Het is een schrale troost, maar er is nog hoop!

      /   Reply  / 
  10. Jeanette

    Matig onderzoek. Er zijn mensen die weten dat stress hun migraine beïnvloed evenals hormonen, vermoeidheid, onregelmatig leven enz. enz. Zelf word ik vanaf mijn 4e jaar door migraine geplaagd, met pieken tot drie keer per week.
    Kom eens met een onderzoek waaruit blijkt waar het wel vandaan komt zou ik zeggen, daar hebben we wat aan.
    Dit is veel te sumier.

      /   Reply  / 
  11. Toon

    Is er nog een vacature op de eindredactie? Ik solliciteer:
    1) Wat is het verschil tussen migraine en migrainehoofdpijn? Okay, die kan ik nog plaatsen. Dan deze:
    2) “De huidige medicijnen tegen migraine, triptanen,” – dat kan toch minder verwarrend: “De huidige medicijnen tegen migraine – triptanen -”; en de mooiste:
    3)”Zevenentwintig patiënten werden gedurende enkele weken vervolgd” – kwam er ook een veroordeling? En vooruit, nog eentje om ‘t af te leren:
    4) “Ook werd er een dagboek bij gehouden”: het is te hopen (want efficiënter bij zo’n onderzoek) dat er ook een dagboek werd bijgehouden.

    Overigens: ik kon niet zo gauw ontdekken wat nu dan wèl de oorzaak is van migraine, en waar de medicatie zich dus voortaan op zal gaan richten.

      /   Reply  / 
  12. sylvester

    tja, mythes ontmaskerd, dat klinkt inderdaad heel gewichtig. De oorzaken zijn niet wat we denken. De medicijnen zijn niet die we zouden moeten hebben. Wat een niksig onderzoek, als je iets onderuit haalt, terwijl de meetuitgangspunten sumier zijn. Zet daar eens tegenaf bij wie het WEL lijkt te kloppen. Ik heb bijvoorbeeld al JAREN afgrijselijke migraine en na alles geprobeerd te hebben, lijken triptanen nog de beste oplossing!
    En, niet te vergeten, de oorzaak van de vaatverwijding; een tekort aan serotenine, en toevallig is daar de oorzaak weer van; stress, hormoonschommelingen of erfelijkheid.
    Ik begrijp niet dat er zoveel bombarie wordt gemaakt over deze promotie. Of, heeft wellicht de verslaggeefster verzuimd om een totaalplaatje te geven. Is er wellicht WEL een andere oorzaak?
    Krotom, vermeld alleen wat, als het werkelijk zoden aan de dijk zet.

      /   Reply  / 
  13. Monique

    Wat zijn we blij zeg met die mededeling. WAAROM HEBJE DAN WEL MIGRAINE ??
    DAT zou pas interessant zijn om te weten, zodat ik niet twee dagen misselijk op bed lig.

      /   Reply  / 
  14. Chodko

    Een dergelijke absolute conclusie op basis van één enkele steekproef is wetenschappelijk gezien absurd. 27 patiënten werden enkele weken gevolgd (niet vervolgd!). Weegt dat op tegen jarenlange ervaring met ontelbare patiënten? Een dergelijke steekproef is hoogsten een indicatie dat er mogelijk nog factoren zijn, of andere factoren, waarmee rekening moet gehouden worden. Een aansporing tot verder onderzoek dus maar niets meer !

    Dit is waarschijnlijk een staaltje van slechte berichtgeving.

      /   Reply  / 
  15. F.Floor (62

    1471En wat ik in deze discussie mis is dat de tekenbeet met Borrelliabesmeting eveneens migraine veroorzaakt. Ook het WestNijlvirus en de Q-koorts (uitgebroken in de Betuwe) veroorzaken heftige migraine.

    Bovendien bestaat er ook nog zoiets als migraine met lichtflitsen, soms overgaand in epilepsie: vaak de haringlintworm maar trichellen kan ook nog wat de componist Mozart zijn vroegtijdige dood werd door onvoldoend doorverhitte satéstokjes.

    Dat migraine, evanals klierziekten door stress worden beïnvloed is wel tamelijk logisch: dat is adrealine, een stresshormoon dat ons lichaam in “vecht-of-vlucht”-toestand brengt maar wel al je energie kost.
    Adrealine schakelt op zijn beurt een groot aantal pijnreceptoren uit dus dat kan wel aardig kloppen: tijden een gevecht of vlak na een ongeluk voel je niet dat je iets gebroken hebt maar dat komt nog.

      /   Reply  / 
  16. Sonja

    @ chodko: don’t shoot the messenger

    ps. vergeet niet dat het niet om zomaar een onderzoekje gaat. Het gaat om een promotieonderzoek, ook nog eens gedaan aan het LUMC, waar dé deskundigheid van Nederland zit op het gebied van hoofdpijn en migraine.

      /   Reply  / 
  17. wim

    kan je wel lekker zitten zeuren over dat je alsnog niet weet waar het door komt en dat je het maar een flutonderzoek vindt, weten waardoor iets niet veroorzaakt wordt is minstens zo interessant. immers, het lijkt mij niet zo heel boeiend om medicijnen te nemen die allerlei effecten hebben welke het probleem niet oplossen…

    gelukkig dat onjuiste medicijnen bij de meeste mensen alsnog wonderbaarlijk helpen vanwege het placebo effect…

      /   Reply  / 
  18. Sonja B.

    Ben al 50 jaar migrainepatient. Vroeger zeker 1x in de week een aanval. Vooral in de zomer bij warmte, zonlicht en stress. Heb m’n levensstijl aangepast. Rust en regelmaat en op tijd naar bed. Perfectionisme wat laten varen. Leef je eigen leven in jouw tempo. Toch een aanval. Ik neem dan en halve sumatriptan en een ibuprofen en ga even liggen. Dat helpt (bij mij) het beste. Stress is dus wel degelijk mede een oorzaak.

      /   Reply  / 
  19. Kim

    Ik ben het helemaal met Wim eens. Dit onderzoek kan een belangrijke start zijn naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen naar migraine. Het is toch ook belangrijk te weten wat de oorzaak niet is. Wat het wél is, daar kan dan weer een nieuw onderzoek gedaan worden. Je kunt niet alles in 1 onderzoek proppen! En wie slikt er nou graag medicijnen met vervelende bijwerkingen en die ook nog eens de verkeerde oorzaak aanpakken? Niemand toch. Dus ook een beetje tevreden zijn met wat er wel bereikt is, graag!

      /   Reply  / 
  20. Trubbelsjoeter

    …en dat noemt men wetenschap, medicijnen ontwikkelen, terwijl men niet precies, of helemaal niet weet welke of wat de oorzaak, van een aandoening,of ziekte is. Om over de bijwerkingen maar te zweigen.
    Hoeveel overige medicijnen zijn er in gebruik, die, net als de migraine gerelateerde medicijnen worden geslikt. Een placebo….is dat geen kwakzalverij, de traditionele heelkunde, zo u wilt homoeopatie, werd enkele jaren geleden door minister Hoogervorst! verbannen uit de apotheek, omdat hij een foldertje bij zijn bezoek aan een huisarts had gelezen…
    foei.
    Overigens ervaar ik ook …..hoofdpijn, of migraine, maar die komen beslist niet van stress, en dat weet ik zeker…..
    ik groet u.

      /   Reply  / 
  21. robert

    “De hoofdpijn kan dan gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.”

    dat heb ik ook wel eens op zaterdag of zondag ochtend/middag:P

      /   Reply  / 
  22. Eric

    Ook ik ben al ruim 30 jaar migraine patient, met zeker één aanval per 2 weken.
    Ik krijg aanvallen in mijn vakanties, maar ook na drukke periodes. Ik zelf gebruik immigran injecties om de pijn van de aanvallen te verzachten. Wat ik jammer vindt van dit onderzoek is dat niet duidelijk wordt wat dan wel de oorzaak zou kunnen zijn. Ik denk dat als je dat weet, je gerichte medicijnen kan maken waar wij als migraine patienten mee geholpen zouden zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>