Patiënt onthoudt weinig van eerste gesprek met arts

Wat zei de arts ook al weer? Menig kankerpatiënt zal het zich vertwijfeld afvragen na het eerste gesprek met een oncoloog of radioloog. En dat heeft zeker niet alleen met leeftijd te maken!

Uit onderzoek van het NIVEL, de Symfora Groep en de universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Sydney blijkt dat patiënten met kanker lang niet alles van het eerste gesprek onthouden. Hoe meer de arts praat over de prognose en hoe meer informatie hij geeft, hoe minder de patiënten onthouden.

Leeftijd speelt wel een bepaalde rol, want hoe ouder de patiënte, hoe minder informatie patiënten onthouden uit het eerste gesprek.

Ook de duur van het consult speelt een belangrijke rol: als het consult langer duurt en er meer informatie wordt gegeven, hebben patiënten meer moeite met het onthouden van informatie.

Daarbij wordt de herinnering sterk beïnvloed door de prognose en de tijd die hier in het gesprek aan wordt besteed. Patiënten die slecht nieuws te horen hebben gekregen kunnen zich begrijpelijkerwijs minder van het gehele gesprek herinneren dan patiënten met een betere prognose.

Toch kan een arts ook bij een goede prognose beter niet al te lang uitweiden, want hoe meer er gesproken wordt over de prognose, hoe minder patiënten zich kunnen herinneren van de rest van het gesprek. Daarbij maakt het niet uit of de prognose goed of slecht is en of de patiënt jong of ouder is.

NIVEL-onderzoeker Jesse Jansen: “Dit betekent dat artsen en verpleegkundigen zich bewust moeten zijn van de impact van het praten over de prognose voor de patiënt, zelfs als de prognose goed is. En dat ze in de gaten moeten houden of andere belangrijke informatie nog wel overkomt. Belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld over de behandeling, kunnen beter worden besproken in een apart gesprek, dan in het gesprek waarin de vooruitzichten van de patiënt en de prognose uitgebreid worden besproken.”

Bron: nivel.nl

Lees ook:Extra paar oren bij gesprek met medisch specialist
Lees ook:Hoe blij ben jij met jouw huisarts en de privacy daar?
Lees ook:Patiënten negeren advies huisarts
Lees ook:Bij het UMCU zien patiënten de testuistlagen eerder dan hun arts
Lees ook:Medicijngebruik patiënt komt vaak niet ter sprake

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>