Astmapatiënten bezorgd over naleving rookverbod

Uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) blijkt dat 1 op de 3 niet-rokers met luchtwegklachten zich zorgen maakt over de recente onrust rond het rookverbod. 1 op de 3 maar?? Ik zou me ernstig zorgen maken als ik astma had!

Er zijn inmiddels zoveel kroegen die de asbak gewoon weer op tafel hebben staan en zich niks van het rookverbod aantrekken, dat ik het idee krijg dat minister Klink hier heel snel moet ingrijpen, want anders loopt het compleet uit de hand.

De Voedsel en Warenautoriteit kan wel heel fijn boetes uitschrijven, maar als de horeca zich daar niks van aantrekt, dan ontstaat er natuurlijk anarchie.

Wat mij betreft reageren de mensen met luchtwegklachten – voor wie het rookverbod pas echt een zegen is – nog rustig. Dankzij het rookverbod hebben zij weer de vrijheid om net als ieder ander een café of restaurant te bezoeken. En nu dreigt dat hen weer afgepakt te worden!

Een derde van de ongeveer 1 miljoen mensen met astma en COPD in Nederland vraagt zich door de recente ontwikkelingen af of het rookverbod wel gehandhaafd blijft. Het is te hopen dat de politiek niet zwicht onder de toenemende druk vanuit de horeca en de poot stijf houdt. Dan kunnen astma- en copd-patiënten met een gerust hart naar de kroeg blijven gaan.

Lees ook:‘Door rookverbod horeca minder hartproblemen’
Lees ook:Meeste mensen blij met rookverbod
Lees ook:Meeroken kan COPD opleveren
Lees ook:Huisartsen gaan actief COPD opsporen
Lees ook:Twee derde Nederlanders voor rookverbod

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Astmapatiënten bezorgd over naleving rookverbod

  1. Track-it

    Al die heisa voor het rookverbod kwam men niet in de kroeg en uit cijfers is gebleken dat na het rookverbod er niet veel astma patienten hun neus hebben laten zien. en dan toch nog een klacht …….beetje vergezocht !!!!

      /   Reply  / 
    1. e

      Dat kan ook bijna niet anders want er wordt gewoon gerookt! Ik zelf dacht ook eens eindelijk uit te kunnen gaan in Helmond en we gaan een kroeg binnen…..helaas rook…ja dan draai je weer om logisch toch…..Iedereen lapt de regels aan zijn laars dus allicht komen de copd patienten niet in de kroeg! Voor het rookverbod konden ze niet vanwege de rook; omdat je er ziek van wordt; en na het rookverbod omdat ze gewoon lak hebben aan de regels…dus ook weer ziek worden van de rook. Als je zelf geen copd hebt weet je niet wat het is om altijd benauwd te zijn, laat staan in een rokerige omgeving te vertoeven….dus klacht vergezocht? Echt niet er moeten nog veel meer klachten binnenstromen. Ik wil ook uit kunnen zonder ziek te worden, ik hoef geen last te hebben van andermans verslaving!!!

        /   Reply  / 
  2. wim

    Gewoon naar een kroeg waar niet gerookt word dan los je je probleem op

      /   Reply  / 
  3. tony

    rookverbod is mischien een voordeel voor de paar mensen met astma hoe wel ik ook mensen ken met astma die roken en blowen tegelijk ik zelf ga niet meer na de kroeg sinds de invoering van het verbodwaar om simpel het is gewoon niet leuk meer

      /   Reply  / 
  4. tony

    maar waar ik wel voorstander van niet het waardelze rookverbod maar om tegen vergoeding gasmaskers aan de astma patienten te verstreken dan hebben ze geen last meer van de rook simpel tog

      /   Reply  / 
    1. lourens

      er is ook zoiets als een [rookvrije ruimte] voor diegenen die ook rookvrij genot moeten hebben,helemaal mee eens,moet ook gerespecteerd worden,en eveneens verwezenlijkt moeten worden,echter zullen er altijd plekken zijn,waar nodig,rokers en niet rokers elkaar kunnen vinden.
      Tijdens de APARTHEID in zuid africa,waren het ook maar een handjevol blanken die de dienst uit maakten over miljoenen kleurlingen,welke idioot in den haag streeft de zelfde ideen na? dat wij rokers rekening moeten houden,met niet rokers,betekend dus niet dat wij alle vrijheden voor anderen verplicht moeten laten varen!!

        /   Reply  / 
  5. DianaD

    Ik denk dat veel mensen die tegen het rookverbod zijn 1 ding vergeten: roken is slecht. Er is niemand (en werkelijk niemand) die er ongestraft mee weg gaat. Het best bekend is longkanker, maar vrijwel alle kankers komen veel vaker voor bij rokers. En als je toch dood moet gaan, dan zijn dat ook vaak nog de ergste. Alleen rokers kennen het typische voorbeeld van iemand die in de 90 is en altijd heeft gerookt. Als student geneeskunde geef ik je er 100 voorbeelden van terug van jonge mensen met serieuze problemen door hun rookgedrag. Elke sigaret kost je 5 minuten van je leven, maar kost je ook nog eens een heel deel kwaliteit van leven in wat je dan nog resteert.

    Voor mij is rookvrij kunnen leven logisch doch helaas nog altijd onmogelijk, omdat mensen het verbod aan hun laars lopen (en natuurlijk familieleden die je opa´s woonkamer met een blauwgrijze vullen, ondanks kleinkinderen). Niks is viezer dan te genieten van een chique maaltijd wanneer opeens de rookwalmen in je gezicht komen en je smaak bederft.
    Maar ik heb ook wel begrip dat roken een verslaving is, en dat jullie ook niet gelukkiger leven als je telkens buiten moeten staan roken, niet meer in je favoriete restaurant kunnen eten omdat er constant de drang naar een sigaret is.
    Maar als je niet voor jezelf stopt (en iedereen kan het, maar het is niet makkelijk), dan voor je kinderen, zou je toch denken. Maar hoeveel vrouwen schaden hun kinderen wel niet door door te roken tijdens de zwangerschap. Het gevolg is vroeggeboren kinderen, met een lager geboortegewicht en een lagere intelligentie. Niet soms, altijd. Ze worden bovendien geboren met verslaving en veel vaker zijn er aangeboren afwijkingen, dat wenst toch geen moeder zijn kind toe.
    Het belangrijkste is de gezondheid van de volgende generaties en het is belangrijk ze niet het slechte voorbeeld te geven, om ze niet zo belachelijk vaak de kans te geven om te roken. Als een discotheek zich aan het rookverbod hield, ben ik serieus van mening dat er veel minder beginnen met roken, als ze in de kou moeten gaan staan terwijl ze nog niet eens verslaafd zijn. En een knul die bijna een leuk meisje versierd heeft, doet misschien zijn best om de drang te weerstaan om te roken, als hij daarvoor zijn kansen moet opgeven en buiten moet gaan staan roken.

      /   Reply  / 
  6. Sonja

    @ Lourens, ik vind het een beetje raar om de apartheid te vergelijken met het rookverbod. Volgens mij is zwart zijn niet schadelijk voor wie of wat dan ook. Roken is alleen maar schadelijk. Het enige waar het goed voor is, is voor de staatskas, alhoewel dat ook nog te bezien valt. Want het levert ook weer een hoop besparingen op in de gezondheidszorg. Dus laten we de apartheid en roken alsjeblieft niet met elkaar vergelijken!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>