Meeste mensen blij met rookverbod

De meeste mensen zijn blij met het rookverbod in de horeca dat per 1 juli ingaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder ruim 1000 Nederlanders.

Tweederde (66%) vindt het rookverbod een goede zaak. Bij mensen met een longziekte – voor wie het inademen van sigarettenrook extra slecht is – is dat zelfs 71%.

35 – 44% van de horecabezoekers geeft aan regelmatig, vaak of altijd last te hebben van tabaksrook als ze in een café of restaurant komen.

De meeste mensen denken na 1 juli net zo vaak op stap te gaan als nu het geval is. Van de mensen met een longziekte – zoals astma of copd – denkt 20% vaker te gaan, bij de rest is dat 10%.

Er zijn uiteraard ook mensen die het rookverbod een slechte zaak vinden. Dat geldt voor 12% van de algemene bevolking, maar opvallend is dat 11% van de mensen met een longziekte tegen een verbod op roken in de kroeg of het restaurant is.

Ook de rokers zijn minder enthousiast over het rookverbod. Van de rokers met longziekten verwacht 15% na 1 juli minder vaak te gaan. Bij de algemene bevolking is dat 30%.

Meeroken, het inademen van andermans uitgeblazen sigarettenrook, is schadelijk voor de gezondheid. Het is een van de redenen dat roken in openbare ruimten en op het werk verboden is. En vanaf 1 juli dus ook in de horeca.

De maatregel geldt voor alle horecagelegenheden, inclusief discotheken en sportkantines.

Bron: nivel

Lees ook:Roken in feesttenten ook verboden
Lees ook:Groot aantal stoppers door rookverbod
Lees ook:Astmapatiënten bezorgd over naleving rookverbod
Lees ook:Dus toch: meeroken schadelijk voor gezondheid
Lees ook:‘Alle horeca rookvrij in 2008′

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Meeste mensen blij met rookverbod

  1. heidebeer

    Ik ben heel blij ermee
    Nu nog bij de inkomdeur een verbodszone, dan is bij het binnenkomen & / buitengaan geen adem inhouden. door ….mensen die hun sigarettenrook / sigaar / pijp enz in het gezicht van de binnenkomende of buitengaande blazen !!!!

      /   Reply  / 
  2. jefke pipo

    Stop met deze flauwekul.Mensen die niet roken , dat is ok. Mensen die wel roken is ook ok .
    Waar is de democratie ?
    Als je commerciele instellingen gaat verplichten om bepaald gedachtengoed te volgen gaat het fout !
    STOP het “groene” gedachtengoed.Heeft al meer miserie gebracht ( en prijsverhogingen) dan goed. Groen en SPA maken de maatschappij(bewust of niet) kapot. Waarschijnlijk zijn ze niet slimmer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>