Nederlandse specialist verdient topsalaris

Dat Nederlandse medisch specialisten best een goed salaris verdienen, dat dacht ik al wel. Maar ik vind het wel verrassend dat ze ook internationaal tot de best verdienende artsen behoren.

Uit een publicatie van de Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat medisch specialisten in ons land – gerekend in dollars en reking houden met de koopkracht in de verschillende landen – gemiddeld 290.000 dollar verdienen.

Amerikaanse artsen komen met 236.000 dollar op de tweede plaats, Luxemburgse specialisten volgen met 219.000 dollar. Ben je werkzaam in Hongarije, dan zul je het met een schamele 28.000 dollar moeten doen.

De OESO berekende ook dat Nederlandse specialisten 7,5 keer zoveel verdienen als het gemiddelde inkomen in Nederland.

Ook in eerdere vergelijkingen gingen Nederlandse specialisten aan kop. Volgens de onderzoekers komt dat niet omdat Nederlandse artsen meer uren zouden werken. De oorzaak ligt meer in het feit dat veel specialisten in ons land zich vrij hebben gevestigd. Ze verdienen dan meer dan hun collega’s in loondienst.

Bron: Financieel Dagblad

Lees ook:De medisch specialisten zijn weer eens boos
Lees ook:Salaris medisch specialist aan banden
Lees ook:Medisch specialist blijft vrij beroep
Lees ook:Roep om zwarte lijst met blunderende artsen
Lees ook:Nederlandse scholier is happy, geeft z’n leven een 7,8

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nederlandse specialist verdient topsalaris

  1. jansen

    Wat niet in deze berekening meegenomen wordt is dat dit een bruto bedrag is en dat hier dus nog tot tweederde afgaat aan premies verzekeringen en belastingen. De collega’s in loondienst krijgen een nettoloon en hoeven dus niets meer af te staan!

      /   Reply  / 
  2. Wim de Vries

    Waarom niet in loondienst werken net zoals alle andere werknemers in dit land. Specialisten zijn geen ondernemers met ondernemersrisico!!!!!!!
    Het wordt hoog tijd voor matiging!

      /   Reply  / 
    1. hedeman

      De bovenstaande meningen zijn volkomen emotioneel. het specialisteninkomen betreft een bruto inkomen waar alle premies nog vanaf gaan. Het verplichte SPMS pensioen staat in geen verhouding tot het gemiddeld behaalde inkomen, dat vaak pas na 17 jaar opleiding echt start. De disutility, werk buiten kantooruren, is bv voor de gemiddelde chirurg 30% van het geleverde werk. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de specialist, maar ook op dat van zijn/haar familie.
      Het wordt de specialist in Nederland onmogelijk gemaakt om binnen verzekerde zorg echt te ondernemen en derhalve ook ondernemersrisicico te dragen. Was dit wel zo, dan zou de kaf van het koeren gescheiden worden, maar we zijn een kleingeestig, jaloers en benepen volkje dat mensen met inzet en succes eerder naar beneden haalt dan waardering hiervoor uitspreekt. Uiteindelijk zullen getalenteerde en gedreven jongeren ook niet meer voor het vak te vinden zijn en komen we in een NHS-achtige structuur terecht. Een minister zonder kennis van zaken, waar ik overigens zelf mee van gedachten gewisseld heb, moet zelf op zijn blaren zitten. Het zijn niet de specialisten die de budgettering-systematiek hebben afgeschaft. Bij het betalen van daadwerkelijke omzet bleek er gewoon veel meer gedaan te worden dan eerder berekend. Zorg voor een goed pensioen en keer terug naar een budgetsystematiek en laat dan een arts weer dokter zijn, dit is ook wat hij het liefste is.

        /   Reply  / 
  3. Drs. D.M Keesenberg

    De salarissen zijn bijzonder hoog, zeker als je dit afzet tegen de salarissen van de verpleegkundigen en die hebben ook kosten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>