Medisch specialist blijft vrij beroep

De medisch specialisten krijgen hun zin: ze hoeven niet in loondienst van het ziekenhuis waar ze werken. In ruil daarvoor moeten ze beloven dat ze de kosten in de hand houden. Vanaf 2012 krijgen ze een vast budget waarbinnen ze mogen declareren. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid afgesproken met de Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Sinds 2008 mochten de artsen vrij declareren en dat deden ze overvloedig! De vorige minister van Volksgezondheid, Ab Klink, besloot dat het zo niet langer kon en dreigde de specialistensalarissen te korten. Het ziekenhuisbestuur zou meer te zeggen krijgen over het budget van de medisch specialisten.

Die gruwen daarvan, want het geeft ze het gevoel dat ze in loondienst van het ziekenhuis werken. Nu is er een alternatief gevonden waar naar verwachting iedereen tevreden over is: de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verdeelt het budget over de ziekenhuizen, waarna het bestuur het geld doorschuift naar een collectief van specialisten. Dat collectief verdeelt het geld over de individuele specialisten.

Het akkoord moet nog wel goedgekeurd worden door de leden van de Orde.

Als zij hun handtekening eronder zetten, betekent dat dat de medisch specialisten in 2012 ruim 2 miljard euro mogen declareren. Dit bedrag mag vanaf 2013 jaarlijks met 2,5 procent groeien. In 2009 brachten de specialisten nog 2,7 miljard euro in rekening.

Het principeakkoord heeft tot gevolg dat een arts gemiddeld 250.000 tot 300.000 euro per jaar gaat verdienen. Dat betekent dat sommige specialisten fors inkomen gaan inleveren. In het verleden waren salarissen van meer dan vijf ton geen uitzondering.

Bron: Skipr

Lees ook:Salaris medisch specialist aan banden
Lees ook:Medisch specialisten staken massaal
Lees ook:Medisch specialisten denken mee over eigen salaris
Lees ook:Specialisten en ziekenhuizen zijn boos op Klink
Lees ook:De medisch specialisten zijn weer eens boos

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>