Medisch specialisten denken mee over eigen salaris

Medisch specialisten mogen best klagen over de bezuinigingen op hun salarissen. Staken eventueel ook. Maar meedenken over hoe het beter kan, is des te beter. Het pleit voor de specialisten dat ze dat doen. De Orde van Medisch Specialisten introduceerde gisteren het plan om de specialisten allemaal hetzelfde basissalaris te geven, wat vervolgens kan worden aangevuld met ‘prestatieprikkel’.

Het voorstel zal eind dit jaar aan de leden voorgelegd worden. De noodzaak om een vinger in de pap te houden is groot, want demissionair minister Klink kreeg gisteren van de rechtbank toestemming om verder te werken aan wetgeving om de beloning van vrijgevestigde medisch specialisten aan de directies van ziekenhuizen over te laten.

Een groep van 2400 specialisten probeerde de minister in een kort geding te stoppen.

Klink wil via een wijziging van de Wet Marktordening Gezondheidszorg (WMG) de inkomsten van medisch specialisten in de toekomst beter beheersbaar maken.

Zo komt er een maximumbedrag dat ziekenhuizen aan salarissen voor medisch specialisten mogen uitgeven. De artsen moeten vervolgens met hun eigen ziekenhuis onderhandelen over hun salaris.

Ziekenhuizen kunnen er daarbij voor kiezen om goede specialisten beter te belonen. Zolang het totaal van alle salarissen maar past binnen het jaarlijks gereserveerde bedrag voor medisch specialisten en deze niet overschrijdt.

In totaal zijn ongeveer 6700 van de in totaal 12.000 specialisten in Nederland vrijgevestigd. Dat betekent dat zij niet in loondienst zijn bij een ziekenhuis.

Bron: Ministerie van VWS 

Lees ook:Specialisten en ziekenhuizen zijn boos op Klink
Lees ook:De medisch specialisten zijn weer eens boos
Lees ook:Medisch specialist blijft vrij beroep
Lees ook:Medisch specialisten voeren op 7 oktober actie
Lees ook:Salaris medisch specialist aan banden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>