De medisch specialisten zijn weer eens boos


De medisch specialisten zijn weer eens boos op minister Klink. Waarom? Omdat de minister hun salarissen met 11% wil korten. Ze staan er echter niet bij stil dat hun inkomen de afgelopen jaren met gemiddeld 26% is gestegen.

Oorzaak van alle problemen is een fout in het declaratiesysteem voor specialisten bij de invoering van marktwerking in de zorg in 2006. Hierdoor gingen bepaalde groepen medisch specialisten tientallen procenten meer verdienen.

Sommige specialisten gingen zelfs tientallen procenten meer verdienen. Volgens het NRC Handelsblad zagen sommige specialisten hun inkomen daardoor verdrievoudigen van gemiddeld 225.000 tot maar liefst 675.000 euro.

Dan is het toch niet zo gek dat als blijkt dat de uitgaven voor de specialisten 375.000 euro hoger uitvallen dan begroot, dat er bezuinigd moet worden! En dat de minister dan eerst eens naar de salarissen van de specialisten gaat kijken!

NRC geeft ook nog eens heel fijntjes aan dat de medisch specialisten waar het hier om gaat – namelijk degene die in niet-academische ziekenhuizen werken – 2 keer zoveel  verdienen dan hun collega’s in academische ziekenhuizen.

Die vallen namelijk onder een cao en worden door de overheid betaald. Zij moeten genoegen nemen met een salaris van 110.000 euro, wat ook niet verkeerd is. De medisch specialisten in niet-academische centra verdienen gemiddeld 225.000 euro.

Is het dan in deze crisistijd niet heel ongepast om – na eerst te hebben lopen graaien – nu te gaan klagen?

Ik ben reuze benieuwd wat de rechter hier van vind, mocht de Orde van Medisch Specialisten een kort geding aanspannen.

Lees ook:Medisch specialist blijft vrij beroep
Lees ook:Nederlandse specialist verdient topsalaris
Lees ook:Medisch specialisten denken mee over eigen salaris
Lees ook:Salaris medisch specialist aan banden
Lees ook:Specialisten en ziekenhuizen zijn boos op Klink

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De medisch specialisten zijn weer eens boos

  1. Willem

    Er zijn hier nogal wat misvattingen.
    De regering wilde graag een nieuw beoordelingssysteem voor medisch specialisten omdat ze deze grote graaiers vonden. Ze wilde een systeem op basis van verrichtingen. Nu het systeem er is, bedacht door de overheid, blijkt dat sommige specialisten er heel erg op vooruit gaan. Sommige specialisten zijn er echter op achteruit gegaan. Het is dus een rare oplossing om ALLE specialisten 11% te korten. Pak de specialisten aan die veel meer gaan verdienen en hou het systeem nog eens tegen het licht.
    Berichtgeving zoals hierboven is stigmatiserend aangezien het alleen de grote uitschieters aanhaalt. Daarna is het zo dat specialisten in niet academische ziekenhuizen vaak veel meer patienten zien en op basis daarvan meer geld verdienen. Ze maken hiervoor wel vaak de nodige uren.
    Natuurlijk verdienen specialisten en moet er goed gekeken of de werkzaamheden een hoog salaris rechtvaardigd. Lukraak snijden in alle specialisten salaris is echter veel te kort door de bocht

      /   Reply  / 
    1. Gerrit

      Beter idee:

      alle specialisten wiens salarissen uit collectieve obligate premies bijeengebracht worden, betalen volgens de CAO norm ziekenhuizen max schaal 80
      (weg met deze “nep ondernemers”)

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>