Na anorexia en orthorexia, is er nu ook pregorexia


Wie de term heeft bedacht is niet duidelijk, maar vooral in de Britse media duiken steeds vaker berichten op over pregorexia.
Wat het is?

Vrouwen met pregorexia gaan er prat op dat ze tijdens de zwangerschap nauwelijks aankomen en na de bevalling door fanatiek sporten en een strikt dieet in mum van tijd weer hun slanke figuur terughebben.

Voorbeelden zijn er genoeg. Denk maar aan de Franse minister van Jusititie die vorige week, 5 dagen nadat ze via een keizersnede was bevallen van een dochter, weer strak in het pak en op hoge hakken naar haar werk ging.

Of beroemde actrices als Nicole Kidman en Jessica Alba die je tijdens de zwangerschap nauwelijks dikker ziet worden en zich enkele maanden na de bevalling weer superstrak in de media verschijnen.

De medische wereld vreest dat dit de norm gaat worden en dat vrouwen verwachten dat ze enkele weken na de bevalling alle overtollige kilo’s alweer kwijt zijn.

Gezond kan het natuurlijk ook nooit zijn. Door te lijnen tijdens de zwangerschap bestaat het gevaar dat het lichaam niet de nodige voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt dat het nodig heeft om de baby te doen groeien en om zichzelf voor te bereiden op de bevalling en de borstvoeding. Ook hevig sporten tijdens de zwangerschap, vooral tijdens de laatste drie maanden, is niet zonder risico.

Gelukkig is er volgens de Vlaamse gynaecologe Marleen Temmerman nog geen sprake van een wijdverbreid probleem. ‘Ik denk dat de meeste vrouwen wel weten wat gezond is en tijdens de zwangerschap goed naar hun lichaam luisteren. Af en toe is er wel iemand die zich de kilo’s wat meer aantrekt, maar ik zie er weinig die Twiggy willen blijven’, zegt ze in de Belgische krant Het Nieuwsblad.


Lees ook:Na bevalling blijft er gemiddeld 1,1 kilo kleven
Lees ook:Bewegen tijdens zwangerschap goed voor herstel
Lees ook:Meer complicatie bij zwangere vrouwen met overgewicht
Lees ook:Extra ijzer niet nuttig voor meeste zwangere vrouwen
Lees ook:Moederschap maakt 4 kilo dikker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>