Moederschap maakt 4 kilo dikker


Het was al bekend dat samenwonen niet echt goed is voor de lijn. Maar een kind erbij wordt het alleen maar erger, als we Australische wetenschappers mogen geloven.

De onderzoekers volgden 6.000 vrouwen tussen 18 en 23 jaar gedurende 10 jaar. Elke vrouw vulde een vragenlijst over in haar gewicht, lengte, leeftijd, lichamelijke activiteit en alcoholconsumptie op verschillende tijdstippen.

Daaruit blijkt dat een vrouw van 63 kilo in die periode 5 kilo aankomt als ze single is en geen kinderen heeft, 7 kilo als ze een partner heeft en 9 kilo met een partner én een kind.

De gewichtstoename ontstond in vrijwel alle gevallen na de geboorte van het eerste kind. Eventuele volgende kinderen hadden weinig effect op het gewicht.

Het aantal vrouwen met een kind, maar zonder partner was te klein om er conclusies uit te kunnen trekken.

De reden dat vrouwen met een partner over het algemeen zwaarder zijn, ligt volgens de onderzoekers mogelijk aan een actiever sociaal leven, waarin ze wat vaker uit eten gaan en ongezonder eten. Ook zouden ze minder tijd hebben om te sporten.

Dat vrouwen met een kind zwaarder zijn dan kinderloze vrouwen heeft mogelijk te maken met lichamelijke aanpassingen tijdens de zwangerschap, denkt professor Annette Dobson.

‘Tijdens de zwangerschap past het lichaam van de vrouw zich aan aan het toegenomen gewicht dat ermee gepaard gaat. Mogelijk vindt er in die periode een verandering in de stofwisseling plaats die moeilijk te keren is.’

Dr. Dobson raadt vrouwen aan alert te zijn op gewichtstoename als ze gaan samenwonen of een kind krijgen.

Bron: New York Times

Lees ook:Moederschap is duidelijk níet goed voor de lijn
Lees ook:Zwangere vrouwen steeds zwaarder
Lees ook:Gewicht inschatten is best lastig
Lees ook:Na bevalling blijft er gemiddeld 1,1 kilo kleven
Lees ook:Mannen komen 6 kilo aan tijdens zwangerschap vrouw

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Moederschap maakt 4 kilo dikker

  1. Pingback: Moederschap is duidelijk níet goed voor de lijn | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>