Cafeïne in zonnebrandcrème tegen huidkanker

Smeren we ons in de toekomst in met koffie, chocolade of thee om zonnebrand te voorkomen?

Amerikaanse onderzoekers denken dat cafeïne in zonnebrandcrème mogelijk huidkanker kan voorkomen. Dat cafeïne een beschermende werking heeft tegen UV-beschadiging was uit eerdere onderzoeken al bekend. Maar onderzoekers van de University of Washington in Seattle hebben nu ontdekt hoe dat komt.

De Amerikaanse wetenschappers bekeken in het laboratorium wat het effect van cafeïne op menselijke lichaamscellen is. Ze ontdekten dat cafeïne de door UV-stralen beschadigde cellen – die kunnen uitgroeien tot huidkanker – kapot maakte en gezonde cellen intact liet.

Het aantal gevallen van huidkanker is in de afgelopen 25 jaar fors gestegen. Eerdere studies toonden ook al aan dat koffie drinken de kans op huidkanker verkleint.

Toch waarschuwt Paul Nghiem, professor in de dermatologie aan de Amerikaanse universiteit dat we nu niet ineens bergen koffie moeten gaan drinken om huidkanker te voorkomen. ‘We hebben het hier over het drinken van heel veel kopjes koffie gedurende meerdere jaren voor een relatief klein effect.’

Nghiem heeft ook geëxperimenteerd met het aanbrengen van cafeïne direct op de huid. ‘Het drong de ontwikkeling van huidkanker bij muizen met 72% terug.’ Het effect bij mensen moet nog verder onderzocht worden.


Lees ook:Koffie verkleint de kans op huidkanker
Lees ook:Een kopje koffie en wat sporten beschermen tegen huidkanker
Lees ook:Koffie vermindert kans op depressie
Lees ook:Incontinent door koffie?
Lees ook:Thee en koffie voorkomen diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>