1 op de 4 Nederlanders heeft slaapstoornis

In het weekeinde waarin de zomertijd begint wordt, traditiegetrouw de landelijke ‘Slaapdag’ gehouden. Dit jaar staat de dag in het teken van slapen en medicijnen.

Uit onderzoek van de Nederlandse vereniging voor slaaponderzoek (NSWO), die de landelijke Slaapdag organiseert, blijkt dat 1 op de 4 Nederlanders last van slaapstoornissen heeft. Vrouwen 2 keer zo vaak als mannen.

Van de mensen die last hebben van slapeloosheid, gebruikt gemiddeld 34% een slaapmiddel. 80% doet dat langer dan een half jaar, terwijl slaappillen slechts kortdurend gebruikt mogen worden. Het algemene advies is om slaappillen niet langer dan 10 dagen te slikken om verslaving te voorkomen.

Pillenslikkers zijn zich daar echter vaak niet van bewust: 80% zegt niet verslaafd te zijn. En slechts 1 op de 5 gebruikers weet dat de middelen die ze slikken een negatieve invloed kunnen hebben op hun werkprestaties. De meest gebruikte slaapmiddelen, benzodiazepines, hebben namelijk een gemiddelde werkduur van 15 uur!

Slaapmiddelen worden meestal (75%) geslikt om beter in- en door te slapen, 13% slikt ze vanwege stress en 12% in verband met nachtdiensten.

Voor meer uitkomsten van de enquête kun je terecht op de website www.nswo.nl

Lees ook:‘Slaappillen kunnen leiden tot vroegtijdige sterfte’
Lees ook:Onderzoek naar slaapgewoonten van Nederlandse kinderen
Lees ook:Veel kinderen slapen te weinig
Lees ook:Ga uit je bed als je niet kan slapen
Lees ook:Slapen: het is ook nooit goed!

1 Reacties // Reageer

One thought on “1 op de 4 Nederlanders heeft slaapstoornis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>