Grote ophef over naam ‘Mexicaanse griep’


Eerst hadden we het over de ‘varkensgriep’, maar dat mocht ineens niet meer. Toen werd het de ‘Mexicaanse griep’, maar daar hebben de Mexicanen weer grote moeite mee. Het zet hun land in een verkeerd daglicht, zeggen ze. Wat een non-discussie!

Varkensgriep is niet juist, meenden deskundigen. Want het virus circuleert niet onder varkens. Ook dierenrechtenactivisten en moslims maakten bezwaar tegen de naam varkensgriep. De laatsten omdat de naam onrein zou zijn.

Ineens ging iedereen het A/H1N1-griepvirus de Mexicaanse griep noemen. Maar dat wil Mexico weer niet omdat de term misleidend en discriminerend zou zijn. Misleidend omdat het officieuze eerste geval van de griep in de Verenigde Staten zou zijn vastgesteld.

De Mexicaanse ambassadeur in Nederland, Jorge Lomonac, zei gisteren in De Telegraaf dat er zelfs al in Nederland woonachtige Mexicaanse kinderen op hun scholen zijn geconfronteerd met de Mexicaanse griep.

De ambassadeur zou liever zien dat het griepvirus een andere benaming krijgt. Bijvoorbeeld ‘Nieuwe griep’, maar heel handig is dat natuurlijk niet, want er duikt over een aantal jaren vast wel weer een ‘nieuwere’ griep op.

Het is duidelijk: de kwestie ligt kennelijk heel gevoelig in Mexico. Ik denk dat ze op dit moment genoeg andere zaken hebben om zich druk over te maken. Voorlopig is de verspreiding van het virus, om maar iets te noemen, nog lang niet onder controle.

Lees ook:Mexicaanse griep krijgt nieuwe naam
Lees ook:Duitse vrouw krijgt varkensgriep in eigen land
Lees ook:Volgens Mexico is griep alweer op zijn retour
Lees ook:Mexicaanse griepepidemie nog niet over piek heen
Lees ook:Vooral jongvolwassenen getroffen door de varkensgriep

1 Reacties // Reageer

One thought on “Grote ophef over naam ‘Mexicaanse griep’

  1. Doomsdayedje

    Jeezz…. Hoe moeilijk is het om het een jaartal te geven….bv “griep 2009″ (Oh euh internationaal natuurlijk… “Flu 2009″)en als er een nieuwere versie in datzelfde jaar uitbreekt geef je het datzelfde jaartal weer met een 2-tje erachter (“Flu-2009-2″)…etc,etc..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>