Artsen hebben geen vertrouwen in Elektronisch Patiëntendossier

Die arme Ab Klink. Allereerst wordt zijn rookverbod door het gerechtshof in Den Bosch afgeschoten. Nu blijken artsen ‘zijn’  Elektronisch Patiëntendossier niet te zien zitten. Het zit hem allemaal niet mee….

Uit een enquête van het artsentijdschrift Medisch Contact – waaraan 800 Nederlandse artsen hebben deelgenomen – blijkt dat de meesten van hen zelf nooit als patiënt geregistreerd zouden willen staan in het EPD. Dat zijn nog eens pittige uitspraken!

Eenderde van de artsen (31%) heeft het bezwaarformulier EPD ingevuld, een kwart (25%) van de dokters overweegt alsnog bezwaar aan te tekenen. Nog eens 7% zou dit hebben gedaan als bezwaar maken eenvoudiger was.

De artsen willen onder geen enkele voorwaarde dat hun medische gegevens onder ogen van andere artsen komen. Belangrijkste reden hiervoor is dat zij vanwege hun kijk achter de schermen geen vertrouwen te hebben in de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem.

Volgens Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact is het te vergelijken met een kok die weet hoe het er in de keuken aan toe gaat, en daardoor niet in zijn eigen restaurant wil eten. Zo meldt één ondervraagde arts: ‘Omdat ik deelneem aan het opzetten van het EPD in mijn eigen ziekenhuis ken ik precies de zwakke plekken en daar zijn er veel van’.

Tot half maart 2009 hebben al bijna een half miljoen burgers bezwaar gemaakt tegen opname van hun gegevens in het EPD. Procentueel gezien blijkt het aantal artsen dat zich tegen het nieuwe systeem keert, meer dan het tienvoudige.

Lees ook:Gratis bezwaar maken tegen patiëntendossier
Lees ook:Nederlander positief over invoering Elektronisch Patiënten Dossier
Lees ook:Helft van de artsen wel eens afgewezen door patiënt
Lees ook:Klink slaat de plank mis
Lees ook:Post van minister Klink voor jou!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Artsen hebben geen vertrouwen in Elektronisch Patiëntendossier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>