‘Grieppandemie met miljoenen doden dreigt’

Ineens komt het keihard uit de lucht vallen: ‘De Nieuwe Influenza A groeit uit tot een pandemie die enkele miljoenen doden gaat kosten.’ Dat beweren enkele vooraanstaande deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het aantal besmettingen stijgt gestaag. Maar tot nu toe heb ik nog niemand echt serieus over een pandemie horen spreken. Toch houden deskundigen er wel degelijk rekening mee.

Alle berekeningen wijzen erop dat we een pandemie kunnen verwachten die vergelijkbaar is met de Aziatische griep, meldt De Telegraaf vandaag.

De Aziatische Griep van 1957 kostte in totaal 2 miljoen mensen het leven. Voor een pandemie à la de Spaanse Griep van 1918 met 50 miljoen doden hoeven we niet te vrezen. Maar dat lijkt me ook niet erg waarschijnlijk met de goede gezondheidszorg die we tegenwoordig hebben.

Viroloog prof. dr. A. Osterhaus, directeur van het Nationaal Influenza Centrum van de WHO, zegt in de krant dat op dit moment alle seinen op rood staan. De WHO heeft vooralsnog echter nog geen ‘alarmfase-6′ afgekondigd, wat staat voor een pandemie.

Volgens de viroloog is de manier waarop het virus zich op dit moment verspreidt – langzaam over steeds meer landen en met steeds grotere aantallen geïnfecteerden – te vergelijken met de Aziëgriep. Die stak in de zomer van 1957 de kop op, zwakte toen wat af en kwam in het najaar in volle hevigheid terug.

Osterhaus verwacht dat ook het Influenza A-virus H1N1 in het najaar terugkomt.

Op dit moment is de ziekte in 34 landen opgedoken, met in totaal ruim 7500 ziektegevallen. Mexico is nog altijd koploper met 2446 zieken en 60 doden, de Verenigde Staten volgen met 4298 besmettingen en 3 doden. In Nederland zijn 3 mensen ziek geworden.

Bron: De Telegraaf/ WHO

Lees ook:Meer dan 20.000 gevallen van Mexicaanse griep
Lees ook:Ergernis over griepcijfers
Lees ook:Osterhaus: supervaccin griep duurt nog jaren
Lees ook:Mexicaanse griep: sterke stijging van aantal zieken
Lees ook:Griepvaccin pas weken later beschikbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>