Inspectie treft wantoestanden aan in Haagse privé-kliniek

De sluiting van de CityKliniek voor plastische chirurgie in Den Haag afgelopen vrijdag heeft tot een stijging van het aantal verontrustende meldingen geleid. In totaal zijn er nu een 35-tal klachten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) binnen gekomen. De vreselijke details van wat zich in de kliniek heeft afgespeeld, worden langzaam duidelijk.

In een brief aan de kliniek die de IGZ op haar website heeft geplaatst, wordt duidelijk dat er vrij weinig deugde in de kliniek.

Zo was er geen kwaliteitsbeleid, geen klachtenregeling en geen calamiteitenprocedure. Geneesmiddelen werden niet goed opgeslagen en de inspectie trof ook geneesmiddelen aan die over de datum waren.

De opererend arts (een gynaecoloog!) bleek niet goed op de hoogte te zijn van de geldende normen van hygiëne en infectiepreventie. Ook voerde hij bepaalde ingrepen, bijvoorbeeld borstvergrotende operaties, niet uit volgens de in Nederland gebruikelijke technieken.

En zo gaat de lijst met aantijgingen van de inspectie nog wel even door….

De zaak kwam aan het rollen toen de beroepsorganisatie van plastisch chirurgen, de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), verschillende klachten binnenkreeg over gynaecoloog Rock Goerdin.

Plastisch chirurg Irene Mathijssen, directeur van de NVPC, doet in De Telegraaf een boekje open over de vreselijke situaties die plastische chirurgen onder ogen kregen. Zo lag bij een aantal slachtoffers de borstprothese bloot en was de huid eromheen was hevig geïnfecteerd.

Ook droeg een aantal vrouwen een bacterie bij zich die gezonde vrouwen helemaal niet horen te hebben, waren er incisies dwars over de tepel gemaakt, waarbij belangrijke zenuwen waren doorgesneden en had de arts de gewoonte om wonden niet te hechten met hechtdraad – zoals gebruikelijk is – maar met nietjes.

De IGZ overweegt nog of ze stappen gaat nemen tegen de gynaecoloog.

Lees ook:Opnieuw plastisch chirurg onder vuur
Lees ook:Geen vrouwenbesnijdenis in privé-klinieken
Lees ook:Rimpelvullers worden aangepakt
Lees ook:Inspectie sluit Haagse CityKliniek na klachten
Lees ook:Klachten over CityKliniek stromen binnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>