Nijmeegse Vierdaagse zit met Mexicaanse griep in de maag

Nijmegen maakt zich zorgen. Over precies 2 weken start ´s werelds grootste wandelvierdaagse. Zo´n 45.000 wandelaars van over de hele wereld komen dan naar de Gelderse stad. Bij uitstek dé plek om de verspreiding van de Mexicaanse griep een boost te geven!

De Nijmeegse viroloog De Nijmeegse viroloog Joep Galama van het UMC St. Radboud twijfelt vandaag in het Nederlands Dagblad of de Vierdaagse wel door moet gaan. 

‘Het is een geweldige bron voor de echte introductie van het Mexicaanse griepvirus in Nederland. Het is niet aan mij om te zeggen: stop de Vierdaagse. Maar er is gerede grond er goed over na te denken.’

Tijdens het wandelfestijn en de daarbij horende Zomerfeesten komen honderdduizenden mensen naar Nijmegen. Ze lopen er hutjemutje, de wandelaars slapen veelal dicht op elkaar in tenten. Ideaal voor een griepvirus om over te springen dus.

Van afgelasting is vooralsnog echter geen sprake. De organisatie van de Vierdaagse heeft wel regelmatig contact met de gemeente Nijmegen. Vandaag praten ze over extra opnamecapaciteit in de Nijmeegse ziekenhuizen en preventiemaatregelen.

Volgens de Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus kan de Vierdaagse best doorgaan, maar moeten mensen wel weten dat als ze zich ook maar een beetje grieperig voelen, ze beter uit Nijmegen weg kunnen blijven.

Afgelopen weekeinde is bij een bezoeker van het popfestival Rock Werchter de Mexicaanse griep geconstateerd. Volgens deskundigen zou de kans klein zijn dat andere muziekliefhebbers ook besmet zijn geraakt.

Lees ook:Mogelijk Mexicaanse griepgeval in Vierdaagse
Lees ook:Richtlijn over Mexicaanse griep tijdens Vierdaagse
Lees ook:Britse wandelaar heeft geen Mexicaanse griep
Lees ook:Gewone griep krijgt minder kans door Mexicaanse griep
Lees ook:Vierdaagselopers beginnen aan laatste klus

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nijmeegse Vierdaagse zit met Mexicaanse griep in de maag

  1. wim jansen

    Leuk samen wandelen, afstand onderling minstens drie meter en niet teveel ademhalen, gezellig samen. Verder niet spetteren met waterflesjes (legionella) en kijk vooral uit voor vreemde mensen. Wat een lol. Angsthazen hebben inmiddels Tamiflu gehamsterd en de farmalobby prijst vaccins aan die nog getest moeten worden. Maar Klink heeft er al 34 miljoen van ingeslagen. Weet je wat: ga lekker lopen, trek je er niks van aan. en wees blij dat die vaccins er nog niet zijn, waarschijnlijk zat je dan al in een rolstoel!!!

      /   Reply  / 
  2. Fan

    Hoeveel mensen landen er niet dagelijks op Schiphol? Daar hoor je de viroloog niet over! Sluiten Schiphol en alle festiviteiten in het land dan dan maar?
    Scholen sluiten, kantoren sluiten enz, openbaar vervoer verbod? Komen ze misschien ook nog met het idee van “ophokken”?

    Mensen, leven is supergevaarlijk pas op want de hele lucht hangt vol met organismen. Maarrrrrrrrrrrrr vergeet vooral niet adem te halen hoor!!!! Da’s heel ongezong en nog veeeeeel gevaarlijker!!!

      /   Reply  / 
  3. Amanda van Buuren

    Ik vind het onverantwoord zo’n grootschalig evenement door te laten gaan. Voorkomen is altijd beter! Je moet proberen gewoon te leven maar festivals en waar veel mensen zijn toc maar liever mijden. Er wordt veel te luchtig gedacht over de griep en deze griep is gewoon gevaarlijker. Kan het weten want behoor tot de risicogroep! Vind het een hele domme beslissing om dit door te laten gaan. En verder vind ik het wel erg vreemd dat je opeens tamiflu kunt kopen in de aptoheek zonder recept?????

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>