Apotheker verantwoordelijk voor dood vrouw

Een 57-jarige vrouw uit Utrecht is eerder dit jaar overleden door een enorme blunder van haar apotheker. Die schreef haar een dagelijkse dosis van een medicijn voor, terwijl ze dat middel slechts eenmaal per week moest innemen.

Haar familie hield de zaak lang stil, maar besloot naar buiten te treden toen zij twee weken geleden in de krant lazen dat in ziekenhuis Dirksland ook een vrouw is overleden door een medicatiefout.

De vrouw, Maria van Laaren, kreeg in april het zware medicijn methotrexaat voor geschreven om haar reumaklachten te verlichten. Terwijl zij dit middel eigenlijk eenmaal per week had moeten gebruiken, schreef de apotheker het dagelijks voor.

Apotheker zijn verplicht om een dosering altijd te controleren in de computer, maar dat liet hij in dit geval na.

En zo kon het gebeuren dat Van Laaren zeker 11 dagen het zware medicijn slikte, dat haar immuunsysteem langzaamaan verwoestte en tot haar dood leidde.

Naar schatting hebben in de afgelopen 2 tot 3 jaar in totaal 7 patiënten eenzelfde lot ondergaan. Ook bij hen werd de wekelijkse dosis methotrexaat verwisseld voor een dagelijkse.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft besloten de apotheker voor de tuchtraad te slepen vanwege de blunder. Dat is uniek; niet eerder ging de IGZ zo ver in de strijd tegen medicijnfouten.

Vandaag staat in het Algemeen Dagblad het complete, schrijnende verhaal van de familie. Helaas staat het niet op internet. Mocht dat nog komen, dan volgt hier de link.

Bron: AD

Lees ook:Excuses ziekenhuis voor ontslag patiënt
Lees ook:Familie overleden vrouw klaagt Michael Jackson aan
Lees ook:Vrouw overlijdt na longtransplantatie
Lees ook:Diane-35-pil uit handel
Lees ook:‘De vrouw van 500 kilo’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>