Zeker 5 doden na fout maagchirurg Emmen

De 54-jarige maagchirurg Nick Reijnen die in april van dit jaar door het Scheper Ziekenhuis in Emmen op non-actief werd gesteld, is vrijwel zeker verantwoordelijk voor 5 sterfgevallen na een maagverkleiningsoperatie. Dat melden NOS en RTL Nieuws. Volgens de NOS worden morgen 4 rapporten gepubliceerd die duidelijk moeten maken wat er allemaal mis ging. Maar RTL Nieuws beweert dat de verantwoordelijk chirurg openbaarmaking van zeker 1 rapport heeft tegen weten te houden!

Het is te hopen dat dit laatste niet waar is, want het is toch onbestaanbaar als deze man, die zoveel leed heeft veroorzaakt, kan voorkomen dat de onderste steen bovenkomt!

Maagchirurg Reijnen werd in april op non-actief gesteld nadat bleek dat in 15 maanden tijd maar liefst 7 van zijn patiënten waren overleden na een maagverkleiningsoperatie. Het ziekenhuis zette direct alle maagverkleiningsoperaties stop.

Pas daarna kwam naar buiten dat Reijnen eerder in Duitsland ook al onvergeeflijke fouten had gemaakt en daarom een strafblad heeft. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen ontkende in eerste instantie hiervan af te weten, maar bestuursvoorzitter Maarten Rutgers moest later toegeven dat het ziekenhuis wel van het strafblad op de hoogte was.

Morgen zouden 4 onderzoeken gepubliceerd worden: van de Raad van Bestuur, de medische staf, een interne interne onderzoekscommissie en een externe commissie onder leiding van bariatrisch chirurg (chirurgie die als doel heeft het gewicht van mensen te verminderen door hun spijsvertering te wijzigen) Jan Willem Greve.

Als we dan nog niet weten wat zich de afgelopen jaren heeft afgespeeld in het Emmer Ziekenhuis en wie ervoor verantwoordelijk is, dan weet ik het ook niet meer!

De NOS meldt vanavond op basis van ‘geheime bronnen’ dat uit de onderzoeken een beeld naar voren komt van een zeer bekwaam chirurg die in zekere zin ten onder is gegaan aan zijn eigen succes. ‘Hij stond zo goed aangeschreven dat hij operaties ging uitvoeren bij patiënten die de zware ingreep eigenlijk niet aankonden.’

De Raad van de Bestuur en de medische staf zouden óf niet hebben opgelet óf een oogje hebben dichtgeknepen.

Maar of we morgen echt de antwoorden op alle vragen krijgen, is onzeker. Want volgens RTL Nieuws is het Reijnen gelukt om publicatie van in ieder geval het rapport van de externe commissie tegen te houden.

Hij spande een rechtszaak aan bij het Medisch Scheidscollege in Den Haag en kreeg gelijk. Alleen de conclusies van het onderzoek komen nu naar buiten. Daarin staat onder meer dat zeker 5 patiënten zijn overleden door fouten.

Maar in welke mate de arts daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden of het ziekenhuis, blijft volgens RTL Nieuws nu ongewis.

Het is dus nog even afwachten wat we morgen precies te weten krijgen, maar het feit dat een arts via de rechter zijn falen onder de pet kan houden, vind ik onverteerbaar!

Lees ook:‘Omstreden chirurg Emmen werkte ook in Duitsland’
Lees ook:Opnieuw verdacht sterfgeval in ziekenhuis Emmen
Lees ook:Scheper Ziekenhuis wist van strafblad chirurg
Lees ook:Omstreden maagchirurg hangt zielig verhaal op
Lees ook:Persconferentie in Duitsland aangaande omstreden artsen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>