Weigeren van arts in acute gevallen kost geld

Patiënten die graag door een mannelijke of vrouwelijke arts behandeld willen worden, hebben het recht daarom te vragen. Maar wie op het laatste moment een behandeling weigert, moet betalen voor de extra gemaakte kosten. Dat heeft minister Klink gisteren in de Tweede Kamer gezegd naar aanleiding van vragen van de PVV over een moslima die zich bij haar bevalling niet wilde laten bijstaan door een mannelijke arts.

In acute gevallen vindt Klink dat een patiënt genoegen moet nemen met de beschikbare arts. Kies je toch voor een ander, dan mag je zelf voor de extra kosten, bijvoorbeeld een ambulance, opdraaien.

Bij niet-acute zorg mag je om een andere arts vragen, maar het is geen afdwingbaar recht. Weiger je de zorg, dan zijn ook in dat geval de kosten voor jezelf.

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig voorkomt dat patiënten om een andere zorgverlener vragen. Het gaat over het algemeen om voorkeur voor een man of vrouw, religieuze overtuiging, afkomst of leeftijd speelt bij die voorkeur minder een rol. Ook gaat het meestal om niet-acute zorg.

Bron: nu.nl

Lees ook:Moslima mag man als arts weigeren
Lees ook:‘Arts mag voorkeur mannelijke of vrouwelijke arts negeren’
Lees ook:‘Weigering hulp van mannelijke arts strafbaar’
Lees ook:Geen eigen bijdrage spoedeisende hulp
Lees ook:‘Einde aan vrije artsenkeuze’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>