‘ Bevallingen nog maar in een beperkt aantal ziekenhuizen’


Als het aan gynaecoloog Paul Reuwer van het St Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg ligt, kun je als zwangere vrouw straks niet zomaar meer thuis bevallen of in het ziekenhuis bij jou in de buurt. Hij pleit er namelijk voor om bevallingen nog maar in 30 tot 40 gespecialiseerde ziekenhuizen te laten plaatsvinden.

In die ziekenhuizen zou 24 uur per dag, 7 dagen per week een gynaecoloog aanwezig moeten zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersnedes. In eerste instantie leek het me een absurd idee, maar na het zien van actualiteitenrubriek Zembla gisteravond, ben ik daar niet meer zo zeker van…

Jaarlijks overlijdt in Nederland 1 op de 100 baby’s voor tijdens of vlak na de bevalling. Daarmee heeft Nederland het hoogste babysterftecijfer in Europa.

Dat heeft 2 belangrijke oorzaken, zo zeiden gynaecologen gisteravond in de Zembla, die voor een belangrijk deel zijn terug te voeren op onze bevalcultuur.

Wij zijn bijvoorbeeld het enige land met zelfstandig werkende verloskundigen. In België is zwanger zijn een medische aangelegenheid en bevallen doe je in het ziekenhuis en niet thuis, zo vertelt Hendrik Cammu, hoogleraar en gynaecoloog verbonden aan het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel.

In Nederland willende we natuur te veel zijn gang laten gaan en vooral niet ingrijpen, meent hij.

Zwangere vrouwen worden in België standaard na 41 weken zwangerschap ingeleid. In Nederland wachten we vaak tot 42 weken zwangerschap of soms zelfs langer met ingrijpen. Met alle mogelijke gevolgen van dien, want juist boven de 41 weken zwangerschap neemt de kans op sterfte toe, onder andere doordat de moederkoek wordt uitgeput.

Ander ‘probleem’ is onze traditie van de thuisbevalling. Dertig procent van de vrouwen in Nederland bevalt thuis. De helft van hen moet tijdens de thuisbevalling alsnog naar het ziekenhuis vanwege complicaties.

Zwangere vrouwen hebben de illusie dat ze in het ziekenhuis veilig kunnen bevallen, maar niets is minder waar. Want in veel van de 100 ziekenhuizen in Nederland met een verlosafdeling is ‘s nachts helemaal geen gynaecoloog of anesthesist aanwezig, laat staan een OK-team voor een spoedkeizersnede.

Wie het hartverscheurende verhaal heeft gezien over baby Vera die met zwaar hersenletsel werd geboren, die moet wel wel wat in het voorstel van Reuwer zien. Vera was te lang van zuurstof verstoken geweest, omdat de gynaecoloog en het OK-team nog uit bed gebeld moesten worden. Was Vera tijdens kantoortijden geboren, dan had ze nu nog geleefd…

Op dit moment hebben de 100 ziekenhuizen gemiddeld 1 à 2 bevallingen per nachts, soms geen een. Daarvoor kun je niet een heel specialistenteam dag en nacht paraat hebben.

Maar door het aantal ziekenhuizen waar een bevalling kan plaatsvinden te beperken, en daarbij rekening te houden met een goede geografische spreiding kan dat wel.

Misschien heeft dat wel tot gevolg dat minder vrouwen thuis kunnen bevallen omdat de afstand naar het ziekenhuis te groot wordt, maar dan heb je als vrouwen in ieder geval de garantie dat een gynaecoloog aanwezig is. Dat heb je op dit moment niet en dat is iets wat veel zwangere vrouwen zich niet realiseren.

Lees ook:Pijnbestrijding tijdens bevalling nog altijd geen garantie
Lees ook:Over 2 jaar 24-uurszorg voor bevallingen in ziekenhuis
Lees ook:Zwangere vrouw steeds vaker doorverwezen naar gynaecoloog
Lees ook:Zwangere kan ziekenhuis kiezen voor ruggenprik
Lees ook:Gynaecologen willen één verloskundig systeem

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “‘ Bevallingen nog maar in een beperkt aantal ziekenhuizen’

  1. marijke

    ik ben het hier mee eens én mee oneens.
    Thuisbevallen is veel pretiger. Onze verloskundigen zijn heel goed en zeer beschikbaar ,ook ‘s nachts. Dus bij een gewone zwangerschap, en niet meer dan een week overtijd is wat mij betreft thuisbevaallen prima.(eigen 2e kind thuis was geweldig)
    Dat er in de huisige ziekenhuizen veel verpest wordt is ook waar. Ik heb bij mijn 1e met persdranf nog een uur op de gynaecoloog moeten wachten. Toen was de pers drang weg en heeft het nog erg lang geduurt voordat mijn zoon geboren werd (uiteindelijk met hulp van de gynaecoloog)
    Hij heeft er een zeer kleine hersenbeschadiging van opgelopen.En het hechten gebeurde door een co assistent die kennelik nog moest oefenen. Want dat is ,zeg maar, niet erg geweldig gegaan.

      /   Reply  / 
  2. chrisha

    Ik heb de uitzending gisteravond in Zembla ook gezien.Verbaasde mij enorm over deze wantoestanden in Nederlandse ziekenhuizen.Dan nog maar niet te spreken over de gevallen waar het “bijna”fout gaat.en waar de baby permanente schade oploopt door zuurstofgebrek.Voorbeeld mijn dochter die met haar eerste kind 2 wken over tijd was, toen het advies kreeg in het ziekenhuis te bevallen.De bevalling kwam niet goed op gang en ze heeft bijna 2 dagen liggen zwoegen en onnodig pijn liggen lijden.Pas bij ernstig dreigend zuurstoftekort bij de baby werd in aller ijl over geegaan tot een keizersnee! De baby moest de couveuze in voor een dag, ter observatie.Gelukkig is het goed afgelopen voor moeder en kind, maar het scheelde een haartje.Dit alles omdat men zo lang mogelijk het kind”de kans wilde geven”op een natuurlijke manier ter wereld te komen!Het Zieken huis staat in de randstad en er was (gelukkig) een gyneacoloog aanwezig.Ik heb zelf jarenlang in het buitenland gewoond,mijn kinderen daar gekregen ,al daar dreigd men weer door te slaan naar de andere kant.Ik ben helemaal voor het standpunt dat een zwangerschap geen ziekte is, maar als men door kleine veranderingen in het huidige systeem kan bewerkstelligen dat er gezonde kinderen ter wereld komen,ben ik daar helemaal voor.Goede en gezellige kraamkliniken zijn toch een prima oplossing?Of in iedergeval een voldragen baby op een verantwoorde manier in het ziekenhuis laten komen met een geshedulde kijzersnede!Het zou heel veel onnodig verdiet schelen.

      /   Reply  / 
  3. Rufus

    Het idee dat je niet meer thuis zou “mogen”bevallen is natuurlijk knetter! Het gaat zeker weer om centen die door de zoekenhuizen moeten worden verdient.
    Maar het ertikel is ook niet goed gerechercheerd. Zoek dan ook de getallen op waar die 1 van 100 doden vallen? Is dat voornamelijk thuis? Ik weet het niet, maar ik schrijf dan ook niet zo’n stuk.

      /   Reply  / 
    1. Amber

      Die doden vallen uiteraard voornamelijk in het ziekenhuis, want dat is waar je terecht komt als het tijdens de bevalling misgaat.

      Uit onderzoek dat in Zembla ook werd aangehaald blijkt dat het er net zoveel kinderen na de thuisbevalling op de intensive belanden als na een bevalling in het ziekenhuis. Maar, de meeste baby’s die op de intensive care belanden zijn die kinderen waarvan de bevalling thuis is begonnen, maar die wegens complicaties in het ziekenhuis moest worden voortgezet. Dat gebeurt in 50% van de thuisbevallingen. Dat is dus een belangrijke risicofactor die ervoor kán pleiten om de bevalling in het ziekenhuis te laten plaatsvinden.

        /   Reply  / 
      1. Jetl

        Waarop is de uitspraak gebaseerd dat de bevallingen van de meeste baby’s die op de NICU belanden thuis waren begonnen? Het lijkt mij niet juist (en dan spreek ik uit werkervaring). De meeste kinderen die op de NICU belanden zijn kinderen waarvan de moeder het HELLP-syndroom heeft of andere pathologie, te vroeg gebroken vliezen, loslatende placenta, tweelingen, syndromen vh kind, verslavingsproblematiek bij moeder. Bij gezonde baby’s die overlijden na de of tijdens de geboorte is er vaak sprake van placenta-pathologie. Daarom lijkt het mij wel belangrijk dat de zgn serotiene zwangerschappen worden opgevolgd en (zonodig) bespoedigd in het ziekenhuis.

          /   Reply  / 
  4. Jetl

    Ik wordt in Belgie opgeleid als verloskundige. Telkens wordt ons (Nederlanders) op het hart gedrukt trots te zijn op én zuinig te zijn op onze bevalcultuur. Thuisverloskunde in Belgie komt iets meer in zwang, maar wordt enorm tegengehouden door gynaecologen en dat is eigenlijk alleen maar een centenkwestie. Daar is de gynaecoloog alleen aanwezig tijdens bij wijze van de laatste 5 minuten om het kind zo snel mogelijk te halen (en dus maar meteen een episiotomie (80% v/d Belgische vrouwen) en van te voren een klysma) en is dan weer verdwenen, maar strijkt wel de centen op. Een thuisverloskundige gaf aan jaloers te zijn op onze bevallingscultuur. Ze gaf aan dat Nederland wel een hoger sterftecijfer heeft, maar volgens haar lijkt dat zo omdat:
    - Nederlandse moeders vaak ouder zijn wanneer ze hun eerste kind krijgen.
    - Nederland veel ifv, icsi e.d. toepast met grotere kans op meerlingenzwangerschappen.
    - In Belgie veel sneller gekozen wordt voor abortus wanneer een kind een afwijking bijv. Syndroom van Down. Ik citeer haar: ‘de arts zegt niet dat je een abortus moet laten doen, maar het wordt je wel zo verteld dat je het wel doet.)

    Laten we in Nederland trots zijn op onze vrije keuze en ons die niet zomaar laten ontzeggen!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>