Zwangere kan ziekenhuis kiezen voor ruggenprik

Zwangere vrouwen kunnen voortaan op internet uitzoeken in welk ziekenhuis ze kunnen bevallen met een ruggenprik. De vraag naar deze vorm van pijnstilling is zo groot dat de Vereniging Kind en Ziekenhuis een vergelijkende website heeft geopend.

Daaruit blijkt dat in een groot aantal ziekenhuizen alleen overdag of alleen doordeweeks een anesthesioloog aanwezig is om een ruggenprik toe te dienen. Vaak wordt zo’n prik alleen gegeven op verzoek van de gynaecoloog. In 29 ziekenhuizen kunnen vrouwen die bevallen dag en nacht om zogeheten epidurale pijnstilling verzoeken.

Margreet van Bergen van de Vereniging Kind en Ziekenhuis zegt dat ze de afgelopen maanden is overspoeld met telefoontjes van zwangere vrouwen die op zoek zijn naar een ziekenhuis dat die pijnbestrijding aanbiedt.

"Het liefst willen ze afspraken daarover zelfs vooraf vastleggen, maar dat kan nog niet overal. Er zijn zelfs vrouwen voor wie de eerste bevalling zo traumatisch is verlopen, dat ze niet aan een tweede beginnen zonder de pijnstilling veilig te hebben gesteld."

Gynaecologen signaleren al een paar jaar een forse toename van de vraag naar pijnbestrijding tijdens de bevalling. De beroepsvereniging NVOG werkt daarom met de Vereniging van Anesthesiologen aan een richtlijn.

Naast de mogelijkheden voor pijnstilling tijdens de bevalling peilde de Vereniging Kind en Ziekenhuis ook de faciliteiten op de kraamafdelingen. De website geeft antwoord op de vraag welk ziekenhuis eenpersoonskamers aanbiedt, of de baby dag en nacht bij de moeder mag blijven en of de vader kan overnachten.

Bron: bijzijn.nl

Lees ook:Toenemende vraag naar ruggenprik
Lees ook:Pijnbestrijding tijdens bevalling nog altijd geen garantie
Lees ook:Pijnbestrijding bij thuisbevalling keert mogelijk terug
Lees ook:Vrouw regelt pijnbestrijding tijdens bevalling
Lees ook:Verband ruggenprik en stoppen met borstvoeding

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Zwangere kan ziekenhuis kiezen voor ruggenprik

  1. Janneke de Boer

    Hallo,

    Graag zou ik een overzicht ontvangen van alle ziekenhuizen die bij een bevalling een ruggenprik toedienen.
    Ik ben vooral nieuwsgierig naar ziekenhuizen in de omgeving van Oss.

    Met vriendelijke groet,

    Janneke de Boer en Bas Huygen

      /   Reply  / 
  2. Sonja

    Ik kan u dat overzicht niet geven, maar u kunt wel eens kijken op http://www.kindenziekenhuis.nl. Volgens mij hebben zij wel een dergelijk overzicht! Sowiezo een handige site voor als je in het ziekenhuis wilt bevallen. Succes!

      /   Reply  / 
  3. Elfje

    Ik kan echt nergens de lijst vinden met ziekenhuizen waar je verzekerd bent van een ruggenprik als je dit wilt.
    Ook niet op http://www.kindenziekenhuis.nl.
    Waar kan ik de lijst vinden?
    Gr Elfje

      /   Reply  / 
  4. Sonja

    Je kunt onder het tabblad ‘kraamafdeling’ zoeken naar ziekenhuizen waar epidurale pijnstilling 7 x 24 uur mogelijk is. Het vreemde is dat de zoekmachine die ziekenhuizen niet kan vinden….. Dus misschien moet de kindenziekenhuis eens bellen. Het telefoonnummer staat op de website. Succes!

      /   Reply  / 
  5. Sonja

    Zie mijn vorige antwoord

      /   Reply  / 
  6. Anne-Marie

    Elfje,
    Heb je inmiddels die lijst van ziekenhuizen gevonden? Ik ben hierin ook zeer geïnteresseerd. Ik vind het echt te achterlijk voor woorden dat je hier in Nederland nog steeds niet voor kunt kiezen. Nederland loopt met alles voorop, maar op sommige punten lopen ze wel erg achter!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>