Openen medicijndoosje blijft lastige klus

Patiënten hebben vaak problemen met verpakkingen van geneesmiddelen. Dat concluderen farmaceutische onderzoekers van het kennisnetwerk UPPER van de Universiteit Utrecht. Dit geldt vooral voor ouderen en mensen met reuma.

Stripverpakkingen zijn het lastigst, zo blijkt uit een analyse van 6000 meldingen van patiënten over hun ervaringen met medicijnen. Van die meldingen, verzameld door het Meldpunt Medicijnen ging 10% over de verpakking van het medicijn.

Bijna de helft van de meldingen over de verpakking betrof de stripverpakking die gebruikt wordt voor tabletten. Gebruikers geven aan dat ze tabletten moeilijk uit de strip krijgen. Hierdoor breken de tabletten of vallen ze op de grond, waardoor ze soms niet meer gebruikt kunnen worden. De doordrukstrips die volledig uit aluminium bestaan gaven de meeste problemen.

Bij afpelbare stripverpakkingen is het materiaal vaak te stug of het lipje waaraan getrokken moet worden te klein. Ook openen mensen de afpelbare stripverpakking door gebrek aan informatie vaak per ongeluk alsof het een doordrukstrip is, waardoor de tabletten soms onbruikbaar worden.

Ook tablettencontainers, oogdruppelflacons, zetpilstrips en zogenaamde granulaatsachets blijken vaak lastig open te krijgen. Daarnaast zijn er andere klachten, zoals het grote formaat van de verpakkingen, niet goed afscheurbare strips, verspilling van materiaal en problemen met de opdruk en informatie bij het medicijn.

De onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen een aantal suggesties om een deel van de problemen op te lossen. Hieraan kunnen geneesmiddelproducenten, de overheid en apothekers een bijdrage leveren.

De producent zou bijvoorbeeld op de verpakking kunnen aangeven hoe deze te openen is en gebruikstests met oudere proefpersonen kunnen uitvoeren.

 De onderzoekers stellen ook voor dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen het testen van de gebruiksvriendelijkheid van de verpakking onderdeel zou kunnen maken van de registratieprocedure.

Bron: Universiteit Utrecht

Lees ook:Website meldpunt Medicijnen is vernieuwd
Lees ook:Onderzoek naar kindvriendelijke virusremmer
Lees ook:Medicijn kan hartschade mogelijk voorkomen
Lees ook:‘Nieuw medicijn niet te snel voorschrijven’
Lees ook:Veel hoestdrankjes en neussprays hebben geen houdbaarheidsdatum

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Openen medicijndoosje blijft lastige klus

  1. Cindy

    Dag Amber,

    Ik zou graag een link ruilen met mijn site http://www.gezond-lichaam.nl.

    Hier publiceer ik zelf geschreven stukken voor en over het gezonde lichaam.

    Ik hoop dat we een link kunnen ruilen.

    Ik zag nergens je e-mailadres, dus plaats even een reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Cindy

      /   Reply  / 
  2. amber

    Mijn e-mailadres staat in het colofon! Maar, goed idee! Ik zal jouw site bij mijn links links zetten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>