Onderzoek naar kindvriendelijke virusremmer


De academische ziekenhuizen in Nijmegen, Utrecht en Leiden krijgen 600.000 euro subsidie van zorginstituut ZonMw om een kindvriendelijke virusremmer te ontwikkelen. Kinderen hebben vaak moeite om de huidige virusremmers – in de vorm van tabletten – goed door te slikken. Wetenschappers gaan daarom een drankje ontwikkelen met een lekkere smaak.

Kinderen zijn – zeker als ze een verzwakt immuunsysteem hebben – extra vatbaar voor virale infecties. Virusremmers worden gebruikt bij de voorkoming en behandeling van verschillende virussen, waaronder het herpesvirus, dat een koortslip veroorzaakt.

Een veel gebruikte virusremmer bij kinderen is aciclovir, maar het nieuwe en betere valaciclovir wint aan terrein. Probleem is, dat jonge kinderen en baby’s grote moeite hebben met het goed doorslikken van de tabletten. Hierdoor ontstaan problemen bij de behandeling van de infectie.

Ziekenhuisapothekers van het UMC St Radboud in Nijmegen ontwikkelen een valaciclovirdrank, waarbij ze letten op smaak en kwaliteit. Bovendien is een drankje makkelijker te doseren.

Eerst zal bij gezonde volwassenen vrijwilligers onderzocht worden of de opname van de nieuwe drank in het bloed vergelijkbaar is met die van de tabletten. Vervolgens krijgen kinderen die een stamceltransplantatie hebben ondergaan en daardoor een verzwakte weerstand hebben, de drank toegediend als bescherming tegen virusinfecties.

De onderzoekers gaan bij de kinderen na of er voldoende opgenomen wordt en of er bijwerkingen optreden. Hierbij werkt het UMC St Radboud samen met de UMC’s in Leiden en Utrecht.

Bron: UMCN

Lees ook:Warm drankje helpt bij verkoudheid
Lees ook:Resistente Mexicaanse griep duikt op in Nederland
Lees ook:Eerste drankje vaak al vóór het twaalfde jaar
Lees ook:Nieuwe frisdrank verbrandt calorieën
Lees ook:Jongere drinkt meer door alcoholreclame

1 Reacties // Reageer

One thought on “Onderzoek naar kindvriendelijke virusremmer

  1. Harry Dillema

    Kokosvet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>