Medicijn kan hartschade mogelijk voorkomen

Wetenschappers van het UMC Utrecht zijn er bij muizen in geslaagd de schade na een hartinfarct met de helft te verminderen. Het toedienen van een antilichaam voorkomt hartschade die ontstaat nadat de bloedstroom weer op gang komt. De onderzoekers willen het medicijn verder onderzoeken om het geschikt te maken voor gebruik bij mensen.

In het onderzoek kregen muizen een kunstmatig hartinfarct. De kransslagader, die de hartspier van bloed voorziet, is dan afgesloten.

Vijf minuten voor het openen van de kransslagader kreeg een deel van de dieren een nieuw medicijn via de bloedbaan toegediend. Bij deze dieren bleek de beschadiging van de hartspier de helft kleiner te zijn dan in de onbehandelde dieren.

‘De omstandigheden van ons experiment zijn goed vergelijkbaar met die van een patiënt met een acute hartinfarct die het ziekenhuis binnenkomt’, legt hoofdonderzoeker dr. Dominique de Kleijn uit. Hij is werzkaam op de afdeling Experimentele Cardiologie van het UMC Utrecht en het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland.

‘Cardiologen openen dan de kransslagader en de bloedvoorziening naar het hart komt weer op gang. Het door ons geteste medicijn zou kort daarvoor toegediend kunnen worden, het is dus goed vertaalbaar naar de kliniek.’

De Kleijn denkt dat het nieuwe medicijn ook zal werken in mensen, hoewel verder onderzoek daar voor nodig is. Het antilichaam heeft in de muis dezelfde werking als in de mens. De onderzoekers hebben al aangetoond dat het middel werkt op menselijke immuuncellen.

Voor vervolgonderzoek met grote proefdieren hebben ze inmiddels toestemming. Als het middel daar ook werkt en veilig is, kan onderzoek naar toepassing in mensen starten.

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 10.000 mensen aan de gevolgen van een acuut hartinfarct en worden ruim 9.000 mensen ermee opgenomen in het ziekenhuis.

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:Hartpatiënt dag na dotteren weer thuis
Lees ook:Na twee uur weet je of je een hartinfarct hebt gehad
Lees ook:Hartpatiënten hebben baat bij directe inspuiting van stamcellen
Lees ook:Patiënten kregen vervuilde Heparine
Lees ook:Ophef over duur medicijn tegen borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>