‘Hoge aantal patiënten Q-koorts was onnodig’

In Nederland zijn onnodig veel mensen zwaar ziek geworden door de Q-koorts. Dat stellen verschillende GGD-artsen en microbiologen zondagavond in een Zembla-programma over de bestrijding van de Q-koorts.

Zij menen dat de belangen van de geitenboeren zwaarder wegen dan de volksgezondheid. Waar landbouwdeskundigen beweren dat er eerst meer onderzoek gedaan moet worden voordat er ingegrepen wordt, zeggen artsen in Brabant dat de overheid al veel te lang wacht met het nemen van maatregelen.

Arts-microbioloog Kees Verduin uit Helmond: ‘We hebben geen tijd, we zitten middenin een epidemie. Dan ga je toch eerst de epidemie aanpakken.’

De GGD-regio’s zeggen grote moeite te hebben gehad om het probleem van de Q-koorts in kaart te brengen. Het virus wordt verspreid via geiten- en schapenhouderijen.

De epidemie begon in 2007 met een handjevol mensen dat Q-koorts kreeg. Een jaar later meldden zich al duizend mensen met Q-koorts en dit jaar zijn het er meer dan 2200. Inmiddels zijn er volgens de officiële cijfers al 6 mensen overleden.

Toch was Klink lange tijd van mening dat er geen sprake was van ‘grote risico’s voor de volksgezondheid’.

Onterecht, vindt het hoofd infectiebestrijding GGD Hart voor Brabant Jos van de Sande. ‘Als de bestrijding snel, fors ter hand was genomen, dan waren er zeker veel minder mensen ziek geworden.’

Ook hoogleraar medische microbiologie en adviseur van de Gezondheidsraad John Degener zegt in Zembla het ontoelaatbaar te vinden dat de besmettingsbronnen niet onmiddellijk door het ministerie van Landbouw zijn bekendgemaakt en uitgeschakeld.

‘Voor een medicus is dit natuurlijk niet acceptabel, dat je bevolking op deze manier blootstelt aan ziekteverwekkers.’

De ZEMBLA-aflevering ‘De Q-koorts epidemie’ wordt uitgezonden op zondag 6 december om 21.45 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2.

Lees ook:Wat is Q-koorts?
Lees ook:Deze week nieuwe aanpak Q-koorts
Lees ook:Hartpatiënt kan Brabant beter mijden
Lees ook:Aantal gevallen Q-koorts loopt op
Lees ook:Extra maatregelen noodzakelijk om Q-koorts te stoppen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Hoge aantal patiënten Q-koorts was onnodig’

  1. hans

    Q-koorts? Mr Klink weet het wel niets aan de hand enkele doden en een paar zieken ..maar geen urgentie om te enten of te ruimen.Dat schaadt de geiten boeren en moet hij de boel vergoeden..Nee mijnheer Klink kan je beter niets ondernemen kost je ook niets en de burgers zoeken het maar uit.

      /   Reply  / 
  2. Rob

    Triest dat Verburg GEEN mededogen kent en liever mensen offert !!!!!!!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>