Huidkanker wordt steeds vaker laat ontdekt

In de toekomst zullen mensen steeds vaker met huidkanker rondlopen, zonder dat zij het in de gaten hebben. Belangrijke oorzaak: schoonheidspecialisten herkennen huidkanker niet. Dat stellen verschillende deskundigen in De Telegraaf.

Daardoor zullen veel toekomstige huidkankerpatiënten te lang buiten het medisch circuit blijven, verwacht dermatoloog Loek Habbema van Medisch Centrum ’t Gooi in Bussum.

Mensen die vaak naar een schoonheidsspecialist of laserinstituut gaan voor een cosmetische behandeling lopen volgens hem het risico dat vreemde plekjes te snel met een laserapparaat behandeld worden. Met het gevaar dat dat vlekje misschien wel huidkanker is.

Ook dermatoloog Gertruud Krekels, hoofd van het huidkankerbehandelcentrum in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, stelt dat schoonheidsspecialisten huidkanker niet herkennen. Daar zijn ze overigens ook niet voor opgeleid.

Vooral oudere mensen die door hun leeftijd een verhoogd risico op huidkanker hebben, lopen gevaar. Het aantal gevallen van huidkanker neemt de laatste jaren fors toe. Naar schatting zal over 10 jaar 1 op de 4 Nederlanders huidkanker hebben.

Een mogelijke oplossing om meer gevallen van huidkanker te kunnen opsporen, is volgens Habbema om schoonheidsspecialisten en enkele huidtherapeuten onder supervisie van een dermatoloog te plaatsen. Die zou dan de huid van de patiënt kunnen controleren. Ik schat echter dat schoonheidsspecialisten hier niet op zitten te wachten. Bovendien doemt er meteen een tweede probleem op: namelijk een tekort aan dermatologen in Nederland.

Lees ook:Doe de Skin Check op huidkanker
Lees ook:‘Zorg voor patiënten met huidkanker in gevaar’
Lees ook:‘Vroeg oud door de zon’
Lees ook:‘Zonnebank vergroot kans op huidkanker’
Lees ook:Risico op huidkanker bij jonge zonnebankfanaat

1 Reacties // Reageer

One thought on “Huidkanker wordt steeds vaker laat ontdekt

  1. Maertens

    Lap daar hebben we het weer, schoonheidsspecialisten herkennen dit niet? Hangt toch af welke schoonnheidsspecialisten? Niet alles over dezelfde kam scheren AUB!!! Soms heb je ook nog de betere schoonheidsspecialisten die hun vak meer dan goed kennen. Mensen die jarenlang het vak hebben geleerd en heel veel zelfstudie doen. Helaas heb je er ook veel die al na een paar avondjes snelcursus zichzelf al snel schoonheidsspecialistes(n) noemen!
    Het fustrerende aan schoonheidspecialisten zijn is dat ze je NOOIT geloven!!! Er hangt nl. niet “dokter” op hun borst gespeld he? Klanten krijgen bij ons gratis raad, zelfs psycholische steun. Heeft het eiglk wel zin? Als je de klant tips heeft of iets vertelt luisteren ze toch niet. Als klanten hun mond open doen is het van de dokter of de dermatoloog heeft gezegd…waarom moeten wij altijd het onderspit delven? Fustrerend is wanneer dokters net hetzelfde als wij vertellen, dan geloven ze het wel.
    Als we eens alle misstappen van die zgn specialisten in een boek zouden bundelen dan is het boek zooo dik dat je er wieltjes onder moet hangen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>