Doe de Skin Check op huidkanker

Het aantal gevallen van huidkanker zal de komende jaren explosief stijgen. Dermatologen en huidkankerspecialisten blijven er maar voor waarschuwen. Ze hopen dat door het geven van goede voorlichting de jongste generaties voorzichtiger met hun huid zullen omgaan.

Samen met fabrikant Roche Posay hebben ze de handen ineens geslagen en de website MySkinCheck.nl in het leven geroepen. Op de site vind je informatie over wat je kunt  doen om huidkanker te voorkomen. Ook kun je er lezen waar je verdachte moedervlekken aan kunt  herkennen en wanneer je het beste een huisarts of dermatoloog kunt raadplegen.

Daarnaast kun je met behulp van de site een huidcontrole uitvoeren. In een eigen Skin Check dossier kun je de moedervlekken op je lichaam in kaart brengen en zo eventuele verdachte plekjes in de gaten houden.

Volgens dermatoloog en huidkankerspecialist Rianne Gerritsen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen is meer voorlichting hard nodig. Want jaarlijks komen er 40.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij en dat aantal neemt elk jaar met 10% toe.

‘Vroeger was huidkanker echt iets voor oude mensen en voor mannen die altijd in de buitenlucht werkten. Maar nu worden de patiënten steeds jonger’, meldt Gerritsen. ‘Dat heeft alles te maken met langdurig onbeschermd in de zon liggen. Huidcellen die eenmaal zonneschade hebben opgelopen, ontwikkelen zich makkelijk tot een huidkankerplekje.’

Volgens Gerritsen is het aantal patiënten met huidkanker net zo groot als de aantallen patiënten van alle andere soorten kanker bij elkaar. ‘Het is niet terecht dat men zich over huidkanker niet zo druk maakt.’

De Nijmeegse huidarts verwacht dat huidkanker in de toekomst steeds vaker een chronische ziekte zal zijn. Patiënten die nu huidkanker krijgen, hebben vaker dan vroeger meer plekjes en ze krijgen de kanker vaak terug. Dat betekent dus dat je eenmaal behandeld voor huidkanker, continu onder controle moet blijven.

Bron: AD

Lees ook:Verdacht plekje of moedervlek altijd laten checken!!
Lees ook:Huidkankerdag goed bezocht
Lees ook:Aantal huidkankerpatiënten meer dan verdubbeld
Lees ook:Huidkanker wordt steeds vaker laat ontdekt
Lees ook:Bescherm je huid tegen huidkanker!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>