‘Over 20 jaar lijdt helft bevolking aan hooikoorts’

De kans bestaat dat over 20 jaar de helft van de bevolking aan hooikoorts lijdt, waarschuwen Britse experts. Op dit moment hebben al 15 miljoen Britten hooikoorts, maar omdat er steeds meer mensen naar de stad trekken, zou dit in 2030 makkelijk verdubbeld kunnen zijn. De symptomen van hooikoorts – zoals niezen, een loopneus en prikkelende ogen – wordt volgens de experts gevoed door toenemende luchtvervuiling in de steden.

Daarnaast toonde een ander onderzoek onlangs aan dat er een verband bestaat tussen hooikoorts en stress. Stress zou de symptomen van allergische klachten verergeren. In dit onderzoek bleek dat stedelingen hun hooikoortsklachten als ernstiger ervaren dan bewoners van het platteland.

Het gekke van hooikoorts is dat de meeste mensen de aandoening pas serieus nemen als ze er zelf last van hebben, stelt hoofdonderzoeker professor Jean Emberlin.

En dat terwijl hooikoorts niet alleen vervelend is voor de patiënt zelf, maar ook grote economische gevolgen heeft. Zo heeft 1 op de vijf hooikoortspatiënten regelmatig zoveel last heeft van de symptomen dat hij niet naar zijn werk kan.

Emberlin: ‘Mensen moeten vrij nemen om medicijnen te halen of naar de dokter te gaan. De productiviteit van hooikoortspatiënten ligt maar op zo’n 65%. Als de klachten te erg worden, moeten ze een dag vrij nemen.’

En denk eens aan de scholieren die examens moeten doen, precies in de periode wanneer de grassen in volle bloed staan (mei-augustus).

Hoewel hooikoorts erg lastig is, kun je de symptomen wel verlichten als je op tijd ingrijpt. Professor Emberlin adviseert mensen om met hun dokter of apotheker te overleggen welke hooikoortsmedicatie voor hen de beste oplossing is.

Ze waarschuwt er ook voor dat er aanwijzingen zijn dat hooikoorts steeds vaker op latere leeftijd begint. In de meeste gevallen starten de symptomen tussen de 15 en 25 jaar en nemen ze op latere leeftijd af.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Genezing hooikoorts nabij?
Lees ook:Hooikoorts patiënten voelen zich onaantrekkelijk
Lees ook:Stress vergroot kans op ziekte van Alzheimer
Lees ook:Gros van de Nederlanders heeft dagelijks last van stress
Lees ook:Neusspray tegen hooikoorts mogelijk ook effectief bij astma

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Over 20 jaar lijdt helft bevolking aan hooikoorts’

  1. Monty5

    Hooikoorts door stres? mijn zoon was 4 jaar toen we erachter kwamen dat hij hooikoorts had en die verschijnselen had hij al zeker anderhalf jaar, ik kan nu niet zeggen dat hij erg gestrest was. Ze gooien tegenwoordig weer veel op stres en “tussen de oren”, dat is wel makkelijk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>