NMa doet invallen bij Landelijke Huisartsenvereniging

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft bij verschillende kantoren van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) invallen gedaan.

De mededingingswaakhond vermoedt dat verboden afspraken zijn gemaakt over het weren van nieuwe huisartsen. Zo zou het jonge huisartsen in een aantal specifieke gevallen door zittende collega’s lastig wordt gemaakt om zich in een gebied te vestigen.

Ook zoekt de NMa bewijzen dat artsen patiënten onderling verdelen waardoor deze niet vrij zijn in hun keuze.

De NMa zegt zich te baseren op klachten van zowel huisartsen, patiënten, verzekeraars als van de Nederlandse Zorgautoriteit.

De LHV wijst de beschuldigingen af. ‘De markt voor huisartsenzorg is vrij toegankelijk en dient dat ook te blijven. Aan dit standpunt zal dan ook niets veranderen. Dit geldt ook voor het overstappen van een patiënt van de ene huisarts naar een andere.’

Wel wijst de huisartsenvereniging erop dat er op praktijkniveau redenen kunnen zijn dat een nieuwe patiënt daar niet terecht kan. Bijvoorbeeld omdat een patiënt te ver van de praktijk woont.

Vuistregel is dat een huisarts zijn patiënt binnen 15 minuten moet kunnen bereiken. Ook kan het maximaal aantal patiënten bereikt zijn dat door de huisarts ‘behapt’ kan worden.

‘Zijn er wat kwaliteit betreft geen belemmeringen, dan moet het dus voor de patiënt mogelijk zijn over te stappen’ aldus de LHV op haar website.

Lees ook:Miljoenenboete voor vereniging van huisartsen
Lees ook:Huisartsen verzetten zich tegen elektronisch patiëntendossier
Lees ook:Huisartsen straks te vergelijken
Lees ook:Huisartsen krijgen tik op de vingers
Lees ook:Huisartsen unaniem achter HPV-vaccinatie

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “NMa doet invallen bij Landelijke Huisartsenvereniging

  1. Pingback: Miljoenenboete voor vereniging van huisartsen » INFOPLAZA

  2. Pingback: Miljoenenboete voor vereniging van huisartsen | INFOPLAZA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>