Raadsel rond vetzucht en diabetes opgelost

We worden met z’n allen steeds dikker, onder andere omdat we vette voeding moeilijk kunnen weerstaan. Maar hoe leidt vetzucht (obesitas) tot het krijgen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten? Op die vraag vond fysioloog Wineke Bakker van VU medisch centrum bij muizen de verklaring.

Insuline, het hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt, is de boosdoener. Insuline kan zijn werk namelijk niet goed doen bij vetzucht.

Kleine bloedvaten regelen de bloeddruk en weefseldoorbloeding in het lichaam. Het hormoon insuline, dat de bloedsuikerspiegel regelt, speelt hierbij een essentiële rol. Het zorgt voor vaatvernauwing of vaatverwijding van de kleine bloedvaatjes. Vetzucht verstoort die vaatverwijdende functie van insuline en dus treedt er vaatvernauwing op.

Dit leidt tot een verhoogde bloeddruk en slechte doorbloeding. Daardoor worden er minder suikers in de weefsels, bijvoorbeeld spieren, opgenomen. Die suikers blijve achter in het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt en er sprake is van diabetes type 2.

Een verhoogd bloedsuiker op zijn beurt leidt tot meer insuline aanmaak, dit leidt tot verdere bloedvatvernauwing en zo is de cirkel rond.

Het onderzoek van Bakker leidt tot nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling van en het voorkomen van vaatvernauwing en verhoogde bloeddruk bij mensen met diabetes type 2.

Bron: VUmc

Lees ook:Proteïnewaarde voorspelt diabetes type 2
Lees ook:Oestrogeen beschermt vrouwen tegen diabetes
Lees ook:Niet meer dik worden door insuline?
Lees ook:Paar glazen drank weert suikerziekte
Lees ook:Bejaarde overleden na verkeerde vaccinatie

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Raadsel rond vetzucht en diabetes opgelost

  1. MetaBool

    Insuline is niet de boosdoener. Ongevoeligheid voor insuline is de oorzaak van zowel diabetes als overgewicht. Dat mag toch langzamerhand als bekend worden verondersteld, zeker bij wetenschappers. Niet gewichtsvermindering moet het hoofddoel zijn van de behandeling van diabetes, maar verlaging van de insulinebehoefte. Dat bereik je in de eerste plaats door alle geraffineerde koolhydraten in de voeding te vermijden. Een bijkomend voordeel daarvan is minder honger, waardoor gewichtsvermindering makkelijker is.

      /   Reply  / 
  2. Harriët Verkoelen

    Ik ben het helemaal met de vorige reactie eens. De stofwisseling moet weer in balans gebracht worden door te zorgen voor een verlaging van de hoge insulinespiegel (insuline = anabool hormoon). Hoe ongevoeliger het lichaam voor insuline is hoe hoger de insulinespiegel en hoe meer suiker wordt omgezet in buikvet. Insulineongevoeligheid neemt toe met de leeftijd maar er zijn nog meer factoren van invloed daarom is het bij iedereen toch weer anders. Belangrijk is een ontlasting van de suikerstofwisseling door minder koolhydraten te eten. Het lichaam gaat dan makkelijker over op vetverbranding. Ook beter voor je cholesterol en bloeddruk!
    Mensen met de aanleg voor insulineongevoeligheid (25-50%) hebben een stofwisseling waarbij koolhydraten zeer slecht worden verdragen. Vaak ook slechte resultaten met ‘gezonde voeding’, dit werkt bij hen slecht. Zeker naarmate de insulineongevoeligheid forser is.
    Harriët Verkoelen,
    Diëtist, diabetesverpleegkundige en auteur van ‘Andere gezonde voeding. Lage bloedglucosewaarden, hoge vetverbranding’.
    http://www.harrietverkoelen.nl

      /   Reply  / 
  3. edith groen

    hoi harriet ik heb jou boek besteld omdat ik last van mijn
    hormoon huishouding ik heb geen schildklieren meer bijna schildklierkanker dit was goedaardig ik slik euthyrox 125mg en ben
    best aan de zware kant 108kg en ben 187 lang ik mag geen soja
    producten hebben schijnt slecht te zijn voor de medicijnen.hoe moet
    ik jou menu opvolgen. ik heb ook last van suikerstofwisseling.ik heb geen diabetes wat wel in de fam voorkomt zo nu en dan last van
    hypo s licht in mijn hoofd en duizelig eet ik wat zoets en kom ik
    weer bij ik word om de drie maanden gezien door mijn internist.
    ik zal graag antwoord op mijn vraag wil hebben groetjes edith

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>