Proteïnewaarde voorspelt diabetes type 2

Verhoogde waarde van een bepaald proteïne in het bloed kunnen een vroege indicator zijn van de ontwikkeling van diabetes type 2. Dit schrijft de Engelse nieuwszender BBC op haar website.

Volgens wetenschappers kan met het testen op het eiwit RBP4 wellicht al voordat de symptomen van diabetes zich openbaren aangegeven worden of de ziekte zich aan het ontwikkelen is. Medicatie om het RBP 4-gehalte te verminderen, zou, aldus de BBC, wellicht ook kunnen voorkomen dat deze vorm van diabetes zich volledig ontwikkelt.

De studie die verschijnt in het New England Journal of Medicine, biedt daarmee de mogelijkheid op preventieve maatregelen. Normaal wordt diabetes type 2 pas op latere leeftijd ontdekt.

De verhoogde RBP4-waarden werden aangetroffen bij mensen met een insulineresistentie, die zich ontwikkelt wanneer lichaamsweefsel het vermogen verliest om te reageren op het hormoon insuline. Insuline is noodzakelijk voor het lichaam om suiker uit het bloed te onttrekken en om te zetten in energie. Als dit niet gebeurt, dan resulteert dit in een te hoog glucosegehalte in het bloed. Dit leidt niet alleen tot diabetes type 2, maar is ook een grote risicofactor met betrekking tot hart- en vaatziekten.

Bron: zibb.nl

Lees ook:Raadsel rond vetzucht en diabetes opgelost
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:Niet meer dik worden door insuline?
Lees ook:Witte wijn helpt tegen diabetes
Lees ook:Oestrogeen beschermt vrouwen tegen diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>