Niet meer dik worden door insuline?

Diabetespatiënten die insuline moeten spuiten, komen vaak enkele kilo’s aan. Wetenschappers hebben ontdekt dat het hormoon FGF19 net als insuline de bloedsuiker verlaagt, maar zonder effect op het gewicht. Het is volgens het Diabetes Fonds echter nog maar de vraag of het een alternatief kan zijn voor insuline, maar het geeft wel ideeën voor verder onderzoek.

Als er te veel bloedsuiker (glucose) in het bloed zit, zorgt het hormoon FGF19 ervoor dat de lever glucose uit het bloed opneemt. Net als insuline dat doet. Maar het belangrijke verschil is dat FGF19 ervoor zorgt dat de glucose in de lever niet wordt omgezet in vet. Het hormoon maakt dus niet dik, in tegenstelling tot insuline.

Het Diabetes Fonds twijfelt echter of FGF19 een aantrekkelijk alternatief is voor insuline-injecties. Door een teveel aan FGF19 kan namelijk leverkanker ontstaan, zo blijkt uit een ander onderzoek.

Beide onderzoeken zijn overigens met muizen gedaan. Op dit moment lijkt het erg onwaarschijnlijk dat FGF19 ooit de insuline-injecties bij mensen met diabetes zal kunnen vervangen.

Toch is dit in de ogen van het fonds een belangrijk onderzoek, ‘omdat we nu weten dat niet alleen insuline de bloedsuikerspiegel in evenwicht kan houden. Dus het heeft zeker zin om verder te zoeken naar andere behandelingen voor diabetes.’

Bron: Diabetes Fonds

Lees ook:‘Grapefruit net zo effectief als medicijn tegen diabetes’
Lees ook:Raadsel rond vetzucht en diabetes opgelost
Lees ook:Oestrogeen beschermt vrouwen tegen diabetes
Lees ook:Paar glazen drank weert suikerziekte
Lees ook:‘Alzheimer is vorm van diabetes’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>