Vaccin kan borstkanker mogelijk voorkomen

Amerikaanse wetenschappers zeggen een vaccin te hebben gemaakt dat bij muizen de ontwikkeling van borstkanker kan voorkomen. Ze hopen dat het vaccin in de toekomst ook bij mensen effectief zal zijn.

Ze waarschuwen in het blad Nature Medicine overigens wel dat het vaccin nog niet op mensen getest is. Mochten deze klinische tests een succes blijken, dan zal het nog jaren duren voor het middel algemeen verkrijgbaar is.

Het vaccin verhindert enerzijds dat tumoren zich ontwikkelen en bestrijdt anderzijds de mogelijk reeds aanwezige tumoren. Met vaccinatie zou volgens de onderzoekers maar liefst 70% van de borstkankers kunnen worden voorkomen.

Volgens de immunoloog die het onderzoek leidt, Vincent Tuohy van de Cleveland Clinic in Ohio, keert het vaccin zich tegen een eiwit dat aangetroffen wordt in de meeste borsttumoren.

‘We zijn ervan overtuigd dat een preventief borstkankervaccin hetzelfde effect kan hebben als een vaccin voor polio’, aldus Tuohy. ‘Volgens ons is borstkanker een ziekte die volledig kan worden voorkomen.’

Voor het onderzoek werden muizen gebruikt die genetisch gevoelig zijn voor kanker. Een deel van de muizen kreeg het vaccin, het andere deel niet. In de groep muizen die waren gevaccineerd, kreeg geen enkele muis borstkanker. Onder de niet-gevaccineerde muizen was dat wel het geval.

Lees ook:Wetenschappers claimen veelbelovend vaccin tegen kanker
Lees ook:Donorstamcel geneest borstkanker bij muizen
Lees ook:Muizen genezen van vogelgriep
Lees ook:‘Vaccin tegen alle soorten kanker mogelijk binnen 2 jaar’
Lees ook:Broccoli kan mogelijk borstkanker stoppen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>