‘Vaccin tegen alle soorten kanker mogelijk binnen 2 jaar’


Eén vaccin dat een revolutie kan betekenen in de behandeling van alle vormen van kanker. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar volgens Britse wetenschappers kan het echt binnen twee jaar realiteit zijn.

Het TeloVac-vaccin maakt deel uit van een nieuwe generatie medicijnen die het eigen afweersysteem van het lichaam gebruiken om de strijd tegen kanker aan te gaan en de groei van tumoren al vroegtijdig in de kiem te smoren.

In Groot-Brittannië worden op dit moment al honderden patiënten met alvleesklierkanker met het vaccin behandeld. Maar wetenschappers hopen dat het ook effectief zal zijn tegen vele andere tumoren, zoals in de longen, prostaat, borst, huid en lever.

Hoewel vaccins vaak preventief worden ingezet, gaat het hier om een behandeling. Het Telovac-vaccin valt niet de kankercellen aan, zoals de meeste medicijnen doen, maar het stimuleert het afweersysteem om tegen de tumoren in het geweer te komen.

In de grootste studie in zijn soort krijgen op dit moment ruim 1000 mannen en vrouwen die alvleesklierkanker in een vergevorderd stadium hebben, het vaccin in combinatie met de gebruikelijke medicijnen of de standaardbehandeling.

De resultaten worden op zijn vroegst pas volgend jaar bekend, maar nu al zijn er patiënten die hun leven met één of twee jaar zien verlengen. In een eerdere kleine studie leverde het vaccin in de eindfase van de ziekte een gemiddelde extra levensduur op van 3 maanden.

Mocht uit de studie blijken dat het vaccin waardevol is, dan zou het in de loop van 2013 op de markt kunnen komen voor patiënten met alvleesklierkanker. De Koreaanse fabrikant van TeloVac is nog veel optimistischer: ‘We geloven er sterk in dat het vaccin de grenzen van de huidige kankervaccins kan overstijgen en deel kan uitmaken van de standaardbehandeling van niet alleen alvleesklierkanker, maar vele ander vormen van kanker.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:Wetenschappers claimen veelbelovend vaccin tegen kanker
Lees ook:‘Nieuw vaccin kan huidkanker genezen’
Lees ook:Voorzichtig optimisme over vaccins tegen kanker
Lees ook:Vaccin kan borstkanker mogelijk voorkomen
Lees ook:VU werkt aan vaccin tegen kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>