Voorzichtig optimisme over vaccins tegen kanker

Goed nieuws over kanker vulde deze week de kranten. Over 10 jaar zou het mogelijk zijn om diverse soorten van kanker te voorkomen en genezen met vaccins. KWF Kankerbestrijding noemt de ontwikkeling veelbelovend, maar waarschuwt voor al te optimistische verwachtingen.

De werking van de preventieve vaccins berust op het afweersysteem van het lichaam. De entstof zet het afweersysteem aan om de vorming van tumoren te voorkomen.

Groot voordeel van een vaccin is ook dat, anders dan bij chemotherapie, de rest van het lichaam er geen last van heeft. Terwijl chemotherapie maar tijdelijk werkt, zet de prik het afweersysteem permanent in werking. Daarnaast moeten afweerstoffen worden toegediend om het lichaam te ondersteunen. Het lichaam hoeft die dan niet zelf aan te maken.

Behalve preventieve vaccins zijn er ook genezende vaccins in de maak voor kankerpatiënten. In Amerika is onlangs Provenge geïntroduceerd, een vaccin dat levensverlengend werkt bij uitgezaaide prostaatkanker. Door het vaccin kan het leven met gemiddeld 4 maanden verlengd worden.

Volgens KWF is er nog veel onderzoek nodig om voor meer kankerpatiënten dergelijke vaccins te ontwikkelen en te verbeteren. ‘Bovendien moeten er per kankersoort verschillende vaccins gemaakt worden, omdat de ontwikkeling en het verloop van elke kankersoort anders is.’

Vooralsnog is er in Nederland alleen het preventieve vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar. Bij inenting met dit vaccin kan in 70% van de gevallen de kanker zich niet ontwikkelen. Daarmee geeft dit vaccin dus nog geen garantie dat kanker zich helemaal niet ontwikkelt. Om ook voor andere kankersoorten vaccins te ontwikkelen, is nog veel tijd nodig. KWF Kankerbestrijding financiert diverse onderzoeken op dit terrein.

Lees ook:Hiv-virus wordt steeds resistenter
Lees ook:Johnson & Johnson werkt aan vaccin tegen ebola
Lees ook:Met één injectie van het roken af
Lees ook:‘Vaccin tegen alle soorten kanker mogelijk binnen 2 jaar’
Lees ook:Nederland koopt 34 miljoen griepvaccins

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Voorzichtig optimisme over vaccins tegen kanker

  1. wim jansen

    Vaccins zijn een belangrijk onderwerp van gesprek. Over vaccins zijn dan ook veel misverstanden in omloop. Zo is aan veel mensen niet bekend, dat veel infectieziekten zoals poliomyelitis, mazelen etc, al op de terugtocht waren voordat het grote vaccineren begon. Ook is aan weinigen bekend dat de koepok-theorie, die aan het vaccinatieprincipe ten grondslag ligt (vacca = koe) niet juist is gebleken en het enten tegen pokken voornamelijk is gestopt wegens de vele ongewenste bijwerkingen. Dat de pokken niet verdwenen zijn vanwege het inenten maar door meer hygiene, betere voeding en minder vermenging van mens en groot vee. Vaccineren heeft in enkele gevallen voordelen: zo kan men ernstige acute ziekten er a.h.w. wat mee dempen, de heftigheid van de ziekte neemt wat af en daarmee soms ook het gevaar van de infectie. Anderszijds is na veel vaccinaties geconstateerd dat op de lange termijn allergieen, zeldzame chronische aandoeningen en mogelijk ook geestelijke problemen kunnen ontstaan. Door de belangengroepen die vaccinatie aanmoedigen, voorop de farmaceutische industrie, gevolgd door de meest behoudende medische autoriteiten, wordt dat allemaal ontkend en ieder onderzoek daaromtrent wordt ondergraven of gesaboteerd. Niet voor niets is het grootschalige Amerikaanse onderzoek dat aantoonde dat vaccineren tegen griep eerder meer doden dan minder veroorzaakte en astmatische klachten ernstig bevordert, nog steeds onderwerp van twistgesprekken in medische bladen. Geen wonder als men bedenkt dat een vaccin verkocht wordt aan gezonde, bange mensen en daarvan zijn er meestal veel meer dan mensen die ziek zijn.
    Hopelijk is het vaccin dat hierboven besproken wordt voor, of tegen, kanker, hierop een gunstige uitzondering. Het is dan ook niet een echt vaccin maar meer een immunomodulator. Zoals de beroemde arts Beauchamp al lang geleden tegen de nog veel beroemder Pasteutr zei, het gaat om het verhogen van de weerstand, niet om het doden dan de ziekteverwekker! En niet voor niets heeft die befaamde Pasteur, uit wiens naam nog vaak allerlei dubieuze medicijnen worden verdedigd, op zijn sterfbed gesproken: “Bauchamp avait raison…” (Beauchamp had gelijk).
    Wees voorzichtig met mooie beloften, verhoog je weerstand met goede voeding en een verstandig, zuiver leefpatroon. Laat het roken achterwege en zorg ook dat je niet “passief” met een stommeling meerookt. Dan heb je de meeste van die uitvindingen helemaal niet nodig, dat is ook een stuk goedkoper bovendien!

      /   Reply  / 
  2. wim jansen

    Oh ja, en laat je zeker niets vertellen over een anti-BMHK vaccin, dat op een paar honderd vrouwen is geprobeerd en vervolgens met slinkse advertentiemethoden via reclamebureaus aan veel jonge meiden wordt opgedrongen. Net als het griepvaccin is dat een product van grootschalige commercie, omkoping en “wetenschappelijke” fraude. De gevolgen daarvan zullen in de toekomst blijken, maar inmiddels zijn duizenden meisjes onder valse voorwendsels, gesteund met invalide, opgeleukte en gefraudeerde onderzoeksresultaten ingeent. Wat uiteraard niets met gezondheid maar alles met geld te maken heeft. Bah!

      /   Reply  / 
  3. rmvandevijver

    “…En niet voor niets heeft die befaamde Pasteur, uit wiens naam nog vaak allerlei dubieuze medicijnen worden verdedigd, op zijn sterfbed gesproken: “Bauchamp avait raison…” (Beauchamp had gelijk).”

    Ach ja, dat broodje-aapverhaal weer. Nu, ik denk dat we wel kunnen stellen dat daar niets van waar is:
    http://www.ratbags.com/rsoles/comment/pasteur.htm

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>