‘ Belangenverstrengeling rond aanpak Mexicaanse griep’

Griepexperts die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorig jaar hebben geadviseerd over de aanpak van de Mexicaanse griep, stonden ook op de loonlijst van 2 farmaceutische bedrijven die vaccins tegen de griep produceerden. Dat staat in een artikel in het medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ).

Daarmee was er sprake van belangenverstrengeling en heeft de WHO haar eigen regels geschonden. Volgens het BMJ heeft de gezondheidsorganisatie de belangenverstrengeling nooit openbaar gemaakt.

De WHO houdt de namen van de experts geheim, naar eigen zeggen om beïnvloeding door de industrie te voorkomen. Maar kennelijk hebben ze hun zaakjes niet goed op orde.

Nadat de WHO-experts in juni 2009 verklaarden dat er een pandemie was uitgebroken, sloegen regeringen wereldwijd voor miljarden euro’s aan vaccins in. Veel doses bleven ongebruikt, omdat het virus veel minder dodelijk bleek te zijn dan eerst werd gevreesd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is niet verbaasd over de beweringen in het artikel. ‘Het is niet voor het eerst dat dit wordt beweerd. We moeten maar afwachten wat er waar van is.’

Eerder kwam in Nederland ook al de vooraanstaande viroloog Ab Osterhaus onder vuur te liggen omdat hij 10% aandelen bezit in een bedrijf dat onderzoek naar naar virussen en de werkzaamheid van vaccins, ook tegen de Mexicaanse griep.

Bron: nieuws.nl

Lees ook:RIVM: aanpak Mexicaanse griep griep was juist
Lees ook:Ruim 1 miljoen griepvaccins vernietigd door blunder
Lees ook:Mexicaanse griep kostte 144 miljoen. Jammer dan!
Lees ook:Huisarts mag onafhankelijkheid RIVM in twijfel trekken
Lees ook:Aantal gevallen van Mexicaanse griep in Nederland stijgt snel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>