KWF: ‘Zonnen is niet zo slecht’

Voor veel dermatologen in ons land is het vandaag een zwarte dag. Zij proberen ons al jaren bang te maken met indrukwekkende cijfers en verhalen over de toename van het aantal gevallen van huidkanker als gevolg van zonnebaden. De zonaanbidders onder ons daarentegen kunnen een vreugdedansje maken. KWF Kankerbestrijding publiceert vandaag haar nieuwe standpunt over de relatie tussen de zon en huidkanker. En dat is heel wat genuanceerder dan voorheen.

In het rapport nuanceert KWF voor het eerst haar standpunt dat zonnen slecht is voor de huid en huidkanker kan veroorzaken. Overmatig zonnen zonder goede bescherming is natuurlijk nooit goed en kan wel degelijk huidkanker veroorzaken. Maar de zon is niet alleen maar slecht; hij biedt ook voordelen.

Op grond van onderzoek in binnen- en buitenland concludeert een werkgroep van het KWF nu dan zonlicht een positieve invloed kan hebben op sommige vormen van kanker, zoals darm-, borst- en prostaatkanker.

Die ontstaan minder snel als het lichaam onder invloed van de zon voldoende vitamine D aanmaakt. Zonlicht is één van de belangrijkste bronnen van vitamine D.

Het advies om de zon tussen 12 en 15 uur – wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat – te mijden, wordt eveneens losgelaten. Ook op het heetst van de dag  kan het voortaan geen kwaad om hoofd, armen en onderarmen tot een half uur bloot te stellen aan zonlicht.

Wie wel blij zal zijn met de koerswijziging van de Kankerbestrijding is dermatoloog Han van der Rhee, die eerder dit jaar in zijn boek ‘Zonnen mag’ pleitte voor een minder rigide benadering van de nadelen van een zonnebad. Maar hij heeft dan ook zelf meegeschreven aan het nieuwe advies!

Bron: BN/De Stem

Lees ook:Zonnebanken goed tegen kanker?
Lees ook:Meer huidkanker dan gedacht
Lees ook:Zonnen is goed voor je
Lees ook:Pas vandaag op met de zon!
Lees ook:Kans op huidkanker wordt verkleind door af en toe zonnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>