Veel gespeculeer rond 6 ‘slechte’ ziekenhuizen

De schrik bij de ziekenhuizen zit er goed in sinds zorgverzekeraar CZ begin deze week bekendmaakte dat het vanaf 2011 de samenwerking met 6 ziekenhuizen – voor wat betreft de borstkankerzorg – stopzet. CZ vindt dat de ziekenhuizen op dat gebied ondermaats presteren. Morgen publiceert CZ de lijst met ziekenhuizen, maar SAZ  – de vereniging van kleine ziekenhuizen – probeert dat vanmiddag nog met een kort geding te voorkomen.

Intussen wordt er druk gespeculeerd over de namen….

Bekend is dat een van de belangrijkste normen het aantal operaties is. Een ziekenhuis valt af als het minder dan zeventig behandelingen van een specifieke aandoening per jaar doet. CZ vindt dat er in dat geval te weinig expertise is.

Borstkankervereniging Nederland (BVN) beschikt over cijfers van de meeste ziekenhuizen die borstkankerpatiënten hadden en kent 6 ziekenhuizen die vorig jaar minder dan 70 kankerpatiënten hadden.

Op dit moment circuleren er in de media echter verschillende namen. Het NRC Handelsblad heeft het over: het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, Ziekenhuis Zevenaar, Maasziekenhuis Pantein (Boxmeer), De Sionsberg (Dokkum), Röpcke-Zweers Ziekenhuis (Hardenberg) en Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.

Volgens de NOS gaat het echter om ziekenhuizen in Zevenaar, Boxmeer, Hoogeveen, Dokkum, Den Helder en Hardenberg.

SAZ noemt het oordeel van CZ ‘niet wetenschappelijk onderbouwd’ en vindt dat bekendmaking van de 6 uitgesloten ziekenhuizen‘ reputatieschade’ veroorzaakt.

Lees ook:CZ mag lijst ziekenhuizen niet publiceren
Lees ook:CZ mag eigen kwaliteitsnormen voor zorg bepalen
Lees ook:Ziekenhuis Hoogeveen eist schadevergoeding CZ
Lees ook:CZ past lijst met ziekenhuizen aan
Lees ook:Veel verschuivingen in zwarte lijst CZ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>