CZ mag eigen kwaliteitsnormen voor zorg bepalen

Zorgverzekeraar CZ mag zijn eigen normen stellen voor borstkankeroperaties. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald in een zaak die was aangespannen door het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

De 2 ziekenhuizen staan op de inmiddels welbekende ‘borstkankerlijst’ van CZ. Op die lijst rangschikt de zorgverzekeraar Nederlandse ziekenhuizen op basis van de kwaliteit van hun borstkankerbehandeling.

CZ vindt de borstkankerzorg in het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen onder de maat,  onder meer omdat het ziekenhuis jaarlijks te weinig borstkankeroperaties uitvoert. Daarom sluit het per januari geen contract meer met het ziekenhuis voor borstkankerbehandelingen. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen is ingedeeld in de categorie ‘kan beter’.

Beide ziekenhuizen eisten een rectificatie van de lijst, maar de rechtbank in Breda vindt dat niet nodig. Volgens de rechter is er geen eensgezindheid in de medische literatuur over een verband tussen het aantal operaties en de kans op sterfte. Daarom mag CZ zelf bepalen op basis van welke criteria ze ziekenhuizen contracteert.

Behalve met het Hoogeveense ziekenhuis koopt CZ vanaf 2011 ook geen borstkankerbehandelingen meer in bij het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, het Maasziekenhuis in Boxmeer en Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.

Bron: Trouw

Lees ook:Hoger beroep om borstkankerlijst CZ
Lees ook:CZ moet alsnog borstkankerlijst aanpassen
Lees ook:CZ past lijst met ziekenhuizen aan
Lees ook:CZ mag lijst ziekenhuizen niet publiceren
Lees ook:Ziekenhuis Hoogeveen eist schadevergoeding CZ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>