CZ moet alsnog borstkankerlijst aanpassen

Zorgverzekeraar CZ mag zijn eigen normen stellen voor borstkankeroperaties. Dat bepaalde de rechtbank in Breda twee weken geleden in een zaak die was aangespannen door het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Maar van de Amsterdamse rechter moet de zorgverzekeraar nu toch een kleine aanpassing aan de lijst aanbrengen.

Want ook het Slotervaartziekenhuis stapte naar de rechter. Het ziekenhuis is boos omdat het door CZ in de categorie ‘kan beter’  is geplaatst en niet in de hogere categorie ‘goed’. Dat kan niet volgens de normen van de zorgverzekeraar omdat het ziekenhuis minder dan 150 borstkankeroperaties per jaar uitvoert.

Dat aantal is voor CZ het minimum om het oordeel ‘goed’ te kunnen krijgen. Hoewel het aannemelijk is dat een verband bestaat tussen het verrichten van een minimum aantal operaties en de kwaliteit van een ziekenhuis, bestaat er een verschil van mening over de vraag of dat aantal 150 moet zijn.

De Amsterdamse rechter is het met zijn Bredase collega eens dat CZ zijn eigen normen voor kwalitatief goede zorg mag stellen. Maar hij vindt ook dat de zorgverzekeraar wel bij de lijst een uitleg moet publiceren waaruit blijkt dat ziekenhuizen die minder dan 150 operaties per jaar doen, sowieso niet in de categorie ‘goed’ kunnen komen, ook al is de zorg er uitstekend.

Bovendien roept ‘kan beter’ volgens de rechter een negatieve bijklank op, terwijl dit niet terecht is. Daarom moet CZ in een toelichting duidelijk maken dat het aantal operaties van doorslaggevend belang is voor de positie van een ziekenhuis in de lijst.

CZ hoeft echter niet – zoals het Slotervaartziekenhuis wilde – de lijst van zijn website te verwijderen en alle media een rectificatie te sturen.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Hoger beroep om borstkankerlijst CZ
Lees ook:Slotervaart dupeert patiënten met wraakactie CZ
Lees ook:AMC niet langer op zwarte lijst CZ
Lees ook:CZ mag eigen kwaliteitsnormen voor zorg bepalen
Lees ook:CZ werkt aan lijst voor blaaskanker en overgewicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>