Hoger beroep om borstkankerlijst CZ

Het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Breda in de zaak rond de borstkankerlijst van zorgverzekeraar CZ. Dat heeft de Zorggroep Leveste Middenveld, waaronder de ziekenhuizen vallen, bekendgemaakt.

CZ publiceerde 2 maanden geleden een lijst waarin het ziekenhuizen rangschikt op de kwaliteit van de zorg op het gebied van borstkanker.

Ziekenhuizen kunnen in 4 categorieën onderverdeeld worden: ziekenhuizen met de beste borstkankerzorg, ziekenhuizen waar de zorg goed is en waar die nog beter kan.

In de laatste categorie vallen 4 ziekenhuizen die te weinig borstkankeroperaties per jaar uitvoeren en dat is een belangrijke kwaliteitsnorm in de ogen van CZ. De zorgverzekeraar heeft daarom besloten daar in 2011 geen borstkankerbehandelingen meer in te kopen.

Een van die ziekenhuizen is het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen valt in de categorie ‘kan beter’. Beide ziekenhuizen spanden een rechtszaak aan, maar de rechter vond dat CZ – bij gebrek aan eensgezindheid in de medische literatuur over een verband tussen het aantal operaties en de kans op sterfte – zelf mag bepalen op basis van welke criteria ze ziekenhuizen contracteert.

Volgens de Zorggroep Leveste heeft de Amsterdamse rechtbank in een zaak die het Slotervaart ziekenhuis aanspande tegen CZ een vonnis gedaan dat haaks staat op het Bredase vonnis.

De rechter in Amsterdam gaf CZ echter deels gelijk. De zorgverzekeraar mag zijn eigen normen bepalen, maar moest alleen wel bij de lijst een uitleg publiceren waaruit blijkt dat ziekenhuizen die minder dan 150 operaties per jaar doen, sowieso niet in de categorie ‘goed’ kunnen komen, ook al is de zorg er uitstekend.

Dat heeft de zorgverzekeraar gedaan, dus het lijkt me dat een hoger beroep weinig zin heeft. Maar we zullen zien….

Bron: nu.nl

Lees ook:CZ moet alsnog borstkankerlijst aanpassen
Lees ook:CZ mag eigen kwaliteitsnormen voor zorg bepalen
Lees ook:CZ past lijst met ziekenhuizen aan
Lees ook:Veel verschuivingen in zwarte lijst CZ
Lees ook:CZ werkt aan lijst voor blaaskanker en overgewicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>