CZ werkt aan lijst voor blaaskanker en overgewicht

Zorgverzekeraar CZ laat zich door alle kritiek rond de omstreden ‘borstkankerlijst’ niet uit het veld slaan en gaat stug door. Binnenkort publiceert de zorgverzekeraar een lijst waarop ziekenhuizen worden beoordeeld op de kwaliteit van zorg die ze bieden op het gebied van blaaskanker en overgewicht.

Daarnaast gaat CZ samen met Zorgverzekeraars Nederland criteria opstellen voor de zorg omtrent darmkanker, nierdialyse en de ziekte van Parkinson. ‘Hieruit kunnen inderdaad ook weer ranglijsten van ziekenhuizen met goede en slechte zorg voortvloeien. We gaan door met het selectief inkopen van ziekenhuiszorg waar we zaken mee willen doen,’ licht CZ-woordvoerder Van Gardingen in De Telegraaf toe.

Afgelopen maand spanden 3 ziekenhuizen een kort geding aan tegen de Tilburgse zorgverzekeraar om publicatie van de lijst tegen te gaan of veranderingen aan te brengen.

Zowel de rechter in Breda als Amsterdam was van mening dat CZ vrij is om ziekenhuizen te selecteren op basis van zelf bepaalde normen. Wel moest de zorgverzekeraar een korte uitleg bij de lijst plaatsen waarin staat dat het aantal operaties doorslaggevend is voor het oordeel. Dat heef tot gevolg dat een ziekenhuis nooit hoger kan scoren dan de categorie ‘kan beter’ als het minder dan 150 borstkankeroperaties per jaar uitvoert.

Van Gardingen: ‘De uitspraak van de rechter heeft ons ook groen licht gegeven om door te gaan. Er is gezegd dat we het verschil mógen maken, we mogen zeggen als zorgverzekeraar dat er bepaalde ziekenhuizen zijn waar we geen zaken mee willen doen.’

CZ is nog in overleg met urologen over hoe de norm voor blaaskankeroperaties er precies uit komt te zien, maar waarschijnlijk zal het aantal uitgevoerde operaties per ziekenhuis wederom een belangrijke factor zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op sterfte binnen één maand na de operatie groter is in ziekenhuizen waar de ingreep minder vaak wordt uitgevoerd.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:CZ mag alsnog lijst publiceren
Lees ook:CZ past lijst met ziekenhuizen aan
Lees ook:Ziekenhuis Hoogeveen eist schadevergoeding CZ
Lees ook:Hoger beroep om borstkankerlijst CZ
Lees ook:Ziekenhuizen klagen over zwarte lijst CZ

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>