‘Brein van vrouw groeit na zwangerschap’


De grijze hersenmassa in het brein van vrouwen groeit licht in de eerste 4 maanden na de zwangerschap. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het vakblad Behavioral Neuroscience. Het zou gaan om een kleine, maar duidelijk meetbare hoeveelheid.

De wetenschappers onderzochten de hersenen van 19 vrouwen die onlangs een baby hadden gekregen. Ze maakten 2 tot 4 weken na de bevalling en 3 tot 4 maanden later een scan van de hersenen.

Op de scan was een lichte groei te zien van de hersengebieden die vooral betrokken zijn bij motivatie en gedrag. De hersenen van de moeders die het meest enthousiast waren over hun kroost, vertoonden de meeste groei.

De onderzoekers denken daarom dat de groei van de hersenen verantwoordelijk zijn voor de moedergevoelens die bij veel pas bevallen vrouwen ontstaan.

De groei is opvallend omdat de grijze stof bij volwassenen niet zomaar toe neemt. Dat kost veel tijd en kan eigenlijk alleen maar ontstaan door een leerproces, hersenletsel, ziekte of grote verandering in de omgeving.

Bron: nu.nl

Lees ook:Drinkende pubers kunnen hersenen definitief beschadigen
Lees ook:Hunkeren naar zoet is schuld van het brein
Lees ook:Nederland smult van tv-college over het brein
Lees ook:Wat doet ons brein als we slapen?
Lees ook:‘Hersenen spelen belangrijke rol bij ontstaan overgewicht’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>