‘Blowen beïnvloedt gezondheid jongere’

Jongeren die op een leeftijd van 12 jaar of jonger beginnen met het gebruik van cannabis, hebben als jongvolwassene driemaal zo vaak last van psychotische symptomen psychotische symptomen, zoals achterdocht en stemmen. Ook neemt de kans op opname in een psychiatrische instelling toe. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht op basis van een online onderzoek bij 26.000 jongeren.

In het onderzoek vulden meer dan 26.000 Nederlandse jongeren van gemiddeld 21 jaar op de website www.cannabisquest.nl vragenlijsten in over drugsgebruik en psychiatrische symptomen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het vaktijdschift Psychological Medicine.

De resultaten van deze onderzoeken suggereren dat cannabisgebruik lang niet meer zo onschuldig is als vroeger werd gedacht. De vraag blijft alleen of mensen met problemen meer cannabis gaan roken, of dat je van cannabis problemen krijgt.

Het THC-gehalte (de werkzame stof) van cannabis is nu veel hoger dan twintig jaar geleden. Uit steeds meer studies blijkt dat in ieder geval kwetsbare groepen zoals jongeren door cannabisgebruik meer risico lopen op gezondheidsproblemen. Omdat veel jongeren op steeds jongere leeftijd met deze sterke cannabis in aanraking komen, ontstaat er mogelijk een risico voor de volksgezondheid, stellen de onderzoekers van het UMC Utrecht.

Psychiaters vermoedden al lang dat cannabisgebruik de kans op psychiatrische stoornissen zoals depressie en psychose vergroot.

Bron: UMCU

Lees ook:Cannabis verhoogt kans op schizofrenie
Lees ook:Joint vergroot kans op drugsverslaving
Lees ook:Wiet kan tot psychoses leiden
Lees ook:Cannabisgebruikers hebben meer psychische problemen
Lees ook:Jongeren ziek van keuzestress

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Blowen beïnvloedt gezondheid jongere’

  1. Nynke Horstman

    Heel herkenbaar wat deze onderzoekers laten weten via dit artikel. Wij als professionals van Tactus Verslavingszorg signaleren ook het cannabisprobleem onder jongeren. Daarom hebben we speciaal voor deze doelgroep de zelfhulpwebsite http://www.watwiljijmetwiet.nl geschreven. Mocht er meer hulp nodig zijn, kunnen jongeren vanaf 16 jaar zich aanmelden bij de internetbehandeling http://www.cannabisdebaas.nl
    Hopelijk kunnen we, mede door deze onderzoeken en gepaste hulp, het cannabisprobleem en psychische klachten terug dringen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>