Onnodig veel fouten in ziekenhuizen

De patiëntveiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen lijkt de afgelopen jaren nog niet verbeterd. Jaarlijks overlijden bijna 2000 mensen als gevolg van fouten die voorkomen hadden kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksinstituut Nivel en het VU medisch centrum in Amsterdam.

Eén op de 20 sterfgevallen in het ziekenhuis – dat is 5,5% van het totaal – kan voorkomen worden, blijkt uit het onderzoek. In 2004 lag dat cijfer nog op 4,4%. Toch betekent dat volgens de onderzoekers niet automatisch dat de patiëntveiligheid is verslechterd. Daarvoor is het verschil te klein. Er kan ook toeval in het spel zijn.

Sinds 2008 loopt er een landelijk veiligheidsprogramma in de Nederlandse ziekenhuizen dat het aantal medische fouten omlaag moet brengen. Ook worden artsen en verpleegkundigen gestimuleerd om fouten vaker te melden.

De meeste medische fouten doen zich voor rond operaties en het verstrekken van medicijnen.

Overigens doet Nederland het internationaal gezien nog niet zo slecht; de vermijdbare sterfte ligt wereldwijd tussen de 3 en 12%.

Lees ook:‘Onnodige sterfte in ziekenhuizen halveren is niet haalbaar’
Lees ook:Ziekenhuizen verzwijgen informatie over missers
Lees ook:Ziekenhuizen verzwijgen sterfgevallen
Lees ook:‘Medische missers kunnen met de helft omlaag’
Lees ook:Evenveel medische fouten bij huisarts als in ziekenhuis

1 Reacties // Reageer

One thought on “Onnodig veel fouten in ziekenhuizen

  1. Rijn Borgwat

    Tijdens mijn ziekenhuisopnames is mij duidelijk geworden dat de verpleegkundigen allemaal heel geschikt zijn om hun verpleegkundige taken meer dan goed uit te voeren, met liefde en plezier.
    Echter ook is mij duidelijk geworden dat de meeste verpleegkundigen slecht lezen, niet kunnen rekenen en geen schema’s kunnen aflezen.
    Dat veroorzaakt nodeloss veel fouten zeker als je als patient niet in staat bent e.e.a. te controleren.

    Jammer maar helaas.

    Rijn Borgwat

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>