‘Ivf vergroot kans op kanker niet’

Vruchtbaarheidsbehandelingen zoals in-vitro-fertilisatie (ivf) verhogen niet de kans op kanker, ondanks de hormonen die de vrouw moet slikken. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Eerdere onderzoeken suggereerden dat de vruchtbaarheidsmedicatie mogelijk borst, baarmoeder- en eierstokkanker zou veroorzaken.

Wetenschappers van de Universiteit van Lund in Zweden hebben in een omvangrijke studie ontdekt dat onder vrouwen die een ivf-behandeling hadden ondergaan, kanker veel minder voorkwam dan onder vrouwen die die behandeling niet hadden gehad.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 24.000 vrouwen die tussen 1982 en 2006 waren bevallen na een ivf-behandeling. Ze keken hoe veel van die vrouwen kanker kregen en vergeleken dat met het aantal kankergevallen onder 1,4 miljoen vrouwen in de Zweedse bevolking die in dezelfde periode waren bevallen.

Minder dan 2% van de vrouwen in de ivf-groep ontwikkelden één of meerdere vormen van kanker gedurende de follow-up periode van 8 jaar. In de algemene groep vrouwen algemene lag het percentage op 5%.

Nadat de onderzoekers de cijfers hadden gecorrigeerd voor factoren als de leeftijd van de moeder, het aantal eerdere zwangerschappen en het rookgedrag, lag het risico op kanker bij de ivf-moeders 25% lager.

Hoewel het risico op eierstokkanker in de ivf-groep ruim 2 keer zo hoog was als in de andere groep, denkt onderzoeksleider Dr Bengt Kallen dat dit komt door een afwijkend functioneren van de eierstokken, waardoor zowel de kans op kanker als onvruchtbaarheid wordt verhoogd, en een ivf-behandeling dus nodig is.

‘Het risico op de andere 2 vormen van kanker, borst en baarmoederhalskanker, was beduidend lager dan verwacht’, aldus Kallen.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Minder kans op eierstokkanker met de pil
Lees ook:Gen ontdekt dat kans op eierstokkanker verzesvoudigt
Lees ook:Overlevingskans kanker is erfelijk
Lees ook:Landelijk onderzoek naar borst- en eierstokkanker
Lees ook:Landelijk onderzoek naar erfelijke borst- en eierstokkanker

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Ivf vergroot kans op kanker niet’

  1. remcoRoelekeraapjespullenop

    Zijn wij koeien ofso dat we worden volgespoten met sperma
    dit vind ik absurd en niet kunnen
    het is pvv incorrect

      /   Reply  / 
    1. Sandra

      Beste Remoco,

      Gezien je lompe reactie ben je inderdaad een koe…
      Ter info: IVF is voor mensen met een kinderwens, waarbij het op natuurlijke wijze niet helemaal loopt zoals het zou moeten lopen.
      Je reactie is absurd en vind ik niet kunnen.
      Het is me niet helemaal duidelijk wat de PVV hier mee te maken heeft?
      Zuurstof tekort bij je geboorte misschien?

        /   Reply  / 
      1. remcoroelekeraapjespullenop

        hoezo te weinig zuurstof dan heb je niks te doen ofso dat je mij gaat verbeteren heb je geen kinderen of baan ofso dus heb jij te weinig zuurstof gekregen tijdens je geboorte

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>