Kan een dikke dokter een goede dokter zijn?

Artsen zijn ook maar gewoon mensen, die op z’n tijd van een patatje, een glaasje wijn en misschien zelfs een sigaretje houden. Kan dat eigenlijk wel? Mag iemand die zijn patiënten aanraadt gezonder te leven, zelf zondigen? De meeste patiënten vinden van wel, zo blijkt uit een onderzoek van het Nivel.

Dokters moeten weliswaar het goede voorbeeld geven. Maar de meeste mensen zeggen ook adviezen op te volgen van dikke en rokende dokters. Als de dokter echter stevig drinkt ligt dat anders: een dokter met een kegel wordt niet vertrouwd. Maar roken, te veel eten en te weinig bewegen, kunnen wel door de beugel.

Voor twee derde van de mensen is de ongezonde leefstijl van de dokter dan geen reden zijn adviezen te negeren. Wel zijn mensen met dezelfde zwaktes als de dokter eerder geneigd zijn advies op te volgen dan mensen met een gezonde leefstijl. Samen zondigen schept kennelijk een band. Dikke of rokende patiënten zouden dikke of rokende dokters moeten zoeken en omgekeerd.

Van de Nederlandse bevolking leeft circa 60% ongezond met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en longziekten. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseert daarom te breken met een ongezonde leefstijl. Zorgverleners moeten mensen aanspreken op te veel eten, te weinig bewegen, roken en drinken. Maar ook zíj kunnen er een ongezonde leefstijl op na houden. De onderzoekers keken of de leefstijl van een arts hem parten speelt bij het adviseren van patiënten.

Uit een ander onderzoek, van het Universitair Medisch Centrum Groningen, blijkt dat ook de uiterlijke verzorging van de huisarts bijdraagt aan zijn of haar geloofwaardigheid.

Patiënten hebben over het algemeen meer vertrouwen in netter geklede huisarts. Collega-huisartsen vinden dat zelfs nog veel belangrijker. Opvallend is dat vooral bij de oudere mannelijke huisarts vrijetijdskleding minder wordt gewaardeerd. Een mogelijke verklaring is dat het meer geaccepteerd is als jongeren zich minder formeel kleden dan als ouderen dat doen.

Bron: Nivel

Lees ook:‘Dikke diëtist ongeloofwaardig’
Lees ook:‘Geen IVF-behandeling voor rokers’
Lees ook:Patiënten negeren advies huisarts
Lees ook:Artsen: hogere premie bij ongezonde leefstijl
Lees ook:‘Medische tests bij supermarkten gevaarlijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>